"Vluchtelingenhulp is géén misdrijf"

PASTOOR FERNAND (69) WIL PERCEPTIE OMBUIGEN MET EXPO

Pastoor Fernand Maréchal bij de expo in zijn Sint-Donaaskerk, die nog loopt tot 3 december.
Benny Proot Pastoor Fernand Maréchal bij de expo in zijn Sint-Donaaskerk, die nog loopt tot 3 december.
Pastoor Fernand Maréchal (69) verwacht dat vluchtelingen die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken, de komende jaren naar Zeebrugge zullen blijven komen. Dat zegt hij naar aanleiding van de overzichtsexpo 'Gestrand in Zeebrugge' waarin vrijwilligers hun werk van de laatste twee jaar in beeld brengen. "Dit is een positief verhaal. Vluchtelingen helpen is géén misdrijf."

De Sint-Donaaskerk in Zeebrugge is nog tot 3 december het decor voor de expositie 'Gestrand in Zeebrugge'. "Een mooi initiatief", vindt pastoor Fernand Maréchal, die ook meehielp met de opbouw. De 69-jarige man is al twee jaar lang hét aanspreekpunt voor illegalen in nood. Samen met de vrijwilligers, Dokters van de Wereld, Caritas en Orbit vzw wil hij de buurtbewoners tonen welk werk er dagelijks wordt verricht om de vluchtelingen te helpen.


"Met de expo willen we bovendien bewijzen dat ons werk een positief verhaal is", zegt Maréchal. "In het verleden kwamen we vaak negatief in het nieuws. Het leek wel alsof onze hulp een echt misdrijf was. Ik zeg nu: onze taak zit er bijlange nog niet op. Ook de komende jaren verwacht ik hetzelfde beeld in Zeebrugge. Zolang de vluchtelingencrisis blijft duren, zullen migranten die naar Groot-Brittannië willen, naar Zeebrugge blijven komen."

Ronny Blomme en Myriam Baert begonnen destijds met de voedselbedeling.
Benny Proot Ronny Blomme en Myriam Baert begonnen destijds met de voedselbedeling.

Politiegeweld

Volgens de pastoor lukt het de illegalen wonderwel om vanuit Zeebrugge de felbegeerde oversteek naar Groot-Brittannië te maken. "Ik heb nog steeds contact met vluchtelingen die van hieruit de oversteek konden maken. Al probeer ik iedereen te overtuigen in België asiel aan te vragen. Dat is en blijft de beste oplossing", aldus Fernand, die nog steeds een douchecabine voor de vluchtelingen in zijn tuin heeft staan. "We blijven ons werk gewoon verder zetten. Ook de dagelijkse voedselbedeling blijft bestaan. Zolang er mensen in nood zijn, zal ik die helpen. Desnoods tot mijn laatste snik. Ik heb trouwens het gevoel dat steeds meer buurtbewoners onze inzet appreciëren."


Toch toont de expo ook de keerzijde van de medaille. 'Dokters van de Wereld' wil met het initiatief aantonen dat er van een aanzuigeffect door de aangeboden hulp geen sprake is.


Daarnaast hekelen ze de aanpak van de politie. "Al twee jaar noteren we getuigenissen van geweld van onze patiënten en de vrijwilligers", vertelt Nel Vandevannet, Directeur Belgische projecten.


"In september nog werd de korpschef van Brugge door de lokale vrijwilligers aangeschreven over een incident waarbij een jongen uit Soedan een beenbreuk opliep nadat hij door de politie werd geslagen met een matrak. Jammer genoeg vonden er afgelopen twee jaar gelijkaardige incidenten plaats."

Geen klachten

Korpschef Dirk Van Nuffel bevestigt dat hij de mail ontving. "Ik heb daarop een ruim antwoord gegeven. Al wil ik wel benadrukken dat er van een formele klacht bij onze diensten over geweld tegen 'transmigranten' nog geen sprake is geweest. Het zou me trouwens verbazen als mijn mensen zonder reden geweld zouden gebruiken. Tot heden hebben wij steeds volgens het boekje gewerkt. Onze opdracht wordt er ook niet eenvoudiger op. In vergelijking met het begin verzetten de 'transmigranten' zich steeds vaker tegen een controle", aldus Van Nuffel.