"Vijf extra leerlingen of boeken moeten toe"

SLUITING DREIGT VOOR KLEUTERSCHOOL DE LISBLOMME

De kleuterschool beschikt nu over slechts 7 leerlingen.
Foto Proot De kleuterschool beschikt nu over slechts 7 leerlingen.
Net als vorig jaar zitten er in het kleuterschooltje van basisschool 't Lisblommetje in Zwankendamme te weinig kinderen. Als de school tegen februari geen vijf extra leerlingen vindt, dan dreigt een sluiting. "Er zijn net veel jonge gezinnen in het dorp komen wonen", zegt directeur Inge Dermul.

De directie en de ouders van 't Lisblommetje in Zwankendamme, een wijkafdeling van vrije basisschool De Lisblomme in Lissewege, zaten dinsdagavond samen om het nijpend tekort aan kleuters te bespreken. De situatie is precair: slechts zeven kleuters zitten nu in het schooltje. Het opstapklasje, eerste, tweede en derde kleuter: iedereen zit er samen onder begeleiding van een kleuterjuf. "In februari van dit jaar telde de kleuterklas nog negen kinderen, terwijl dat er eigenlijk twaalf moeten zijn", leggen directeurs Birgit Monbaliu en Inge Dermul uit. "We zitten nu in ons zogenaamde genadejaar. Dat wil zeggen dat we bij een volgende telling in februari 2019 wél over twaalf leerlingen moeten beschikken om open te kunnen blijven. Is dat niet het geval, dan moeten we onze kleuterafdeling in juni 2019 sluiten. Dat willen we niet."

Jammer

Het ziet er niet meteen naar uit dat de school er snel voldoende kleuters bij krijgt. "Er komt voorlopig één kindje bij in januari, maar dat is lang niet voldoende", zegt Dermul. "We hebben de voorbije jaren al heel wat geprobeerd: flyers in de buurt, een Facebookpagina en een schoolfeest om De Lisblomme in de kijker te zetten. Maar het heeft weinig opgeleverd." Voor de basisschool stellen zich geen problemen. Het gaat dus vooral om een gebrek aan kleine kinderen. Dat het zo moeilijk is om jonge kinderen aan te trekken in Zwankendamme lijkt evident, maar dat is het eigenlijk niet. Recent nog kwam er een verkaveling met veertig huizen bij, waar veel jonge gezinnen wonen. Die ligt quasi naast de school. "We hopen deze ouders warm te kunnen maken om voor onze school te kiezen. Veel tweeverdieners sturen hun kleuter naar de grote school van De Lisblomme in Lissewege. Mogelijk ligt de school op weg naar het werk en is het praktisch gezien interessanter voor die gezinnen. Wat zou het jammer als we hier straks in het dorp geen kleuterschooltje meer hebben."


De komende maanden zet de school nog alles op alles om het probleem op te lossen. Op zaterdag 13 oktober tussen 10.30 en 12 uur is er alvast een kijkdag. "We ervaren veel steun van de ouders hier. Hopelijk haalt het wat uit."