"Vanaf nu vanop het strand garnalen vangen"

FRANK BOUWT EIGENHANDIG IDENTIEK SCHAALMODEL VAN VISSERSSCHIP

Frank Willemkens met zijn zelfgebouwde miniboot om garnalen te vissen.
Foto's Benny Proot Frank Willemkens met zijn zelfgebouwde miniboot om garnalen te vissen.
Na anderhalf jaar zwoegen is Frank Willemkens (52) uit Zeebrugge erin geslaagd een schaalmodel van het vissersschip 'Z-18 Soetkin' te bouwen. Haar afmetingen: 3,09 meter lang en 1,80 meter hoog. In en rond het schip zijn alle details - inclusief elektronica - tot in de puntjes afgewerkt en identiek aan het origineel. "Vanaf nu kan ik vanop het strand garnalen vangen", glundert hij.

"Maak er 'ostjenblieft' niet van dat het mijn hobby of passie is om aan modelbouw te doen. Want eerlijk: ik 'braken' er eigenlijk van om dat te doen. Daarvoor is mijn geduld niet groot genoeg." In een sappig visserstaaltje maakt Zeebruggeling Frank Willemkens (52) ons meteen duidelijk dat hij niet wil omschreven worden als de gepassioneerde man die alles doet voor modelbouw. Toch stond zijn leven het laatste anderhalf jaar bijna volledig in het teken van een schaalmodel van de Z-18 Soetkin, een vissersschip uit zijn thuishaven.

Benny Proot

4.000 werkuren

"Elke vrije seconde van de dag versleet ik in mijn garage", bekent Frank. "Alles bij elkaar zitten minstens 4.000 werkuren in het schip. Tel zelf maar eens na hoeveel dagen dat zijn." Het eindresultaat is navenant. Het indrukwekkende bouwwerk van 3,09 meter lang en 1,80 meter hoog is tot in de kleinste details piekfijn afgewerkt.


Een grondige blik op het schip - schaal 1:12,5 - spreekt boekdelen. Van de eiken vloeren, leren zetels, een stoeltje voor de kapitein, tot de reddingsboeien aan boord: echt alles is identiek aan het originele schip van een collega-visser. Aan boord staat zelfs de elektronica volledig op punt. Verlichting en oplichtende computerschermen inbegrepen. Een huzarenstukje.

Benny Proot

Handige harry

"En dan te denken dat ik alles van a tot z zelf heb gebouwd. Ze zeggen wel vaker dat ik een handige harry ben", knipoogt Frank. Enkele ogenblikken later volgt een demonstratie."In totaal zijn er 32 functies voorzien. Simpel gezegd kan je stellen dat alles wat mogelijk is met het levensgrote schip, ook mogelijk is met mijn schaalmodel. Begin deze week testte Luc voor het eerst - na anderhalf jaar voorbereiding - zijn schip op het water. "Alles verliep vlekkeloos. Mijn Z-18 is helemaal klaar om de zee te veroveren!"


Opvallend genoeg kostte de bouw van de 'mini Z-18' amper 2.000 euro ..."Niet moeilijk, alles is gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Dat was een van de voorwaarden aan mezelf om eraan te beginnen. Later wil ik aan mijn kleinkinderen kunnen tonen hoe je met 'afval' toch iets moois kan bouwen. Ja, ik ben er best wel trots op", aldus Frank. In totaal weegt het gevaarte, eenmaal op zee, zo'n halve ton.

Benny Proot

Geen nieuw project

"De bedoeling is om er ook écht garnalen mee te vangen op zee. Vanop het strand kan ik alles besturen met een bereik van zo'n anderhalve kilometer. De batterij zelf gaat ongeveer vier uur mee." Een nieuw project heeft de visser voorlopig niet. "Laat me eerst maar wat genieten van dit model. Daarna zien we wel. In het verleden bouwde ik, weliswaar veel kleiner, ook al mijn eigen vissersschip na. Het is tijd om even te genieten van al het werk. Of iemand zo'n model kan bestellen? Ja, maar door de werkuren zal dat wel onbetaalbaar zijn", besluit Frank met de glimlach.