"Vaak blussen ze daar nog met emmers water"

BRANDWEERMANNEN TREKKEN NAAR NEPAL OM COLLEGA'S TE VOORZIEN VAN AANGEPAST MATERIAAL

Brandweermannen Yves Vermeulen en Edward Savat vertrekken binnenkort naar Nepal.
Benny Proot Brandweermannen Yves Vermeulen en Edward Savat vertrekken binnenkort naar Nepal.
Twee Brugse brandweermannen trekken in maart naar Nepal, om hun plaatselijke collega's te voorzien van aangepaste kledij en materiaal. Yves Vermeulen (49) en Edward Savat (33) willen samen met nog drie vrijwilligers zo de slechte werkomstandigheden in de streek aanpakken. "Zware branden worden daar vaak bestreden met emmers water en zónder beschermende pakken. Alle hulp is welkom in Nepal", zegt Yves.

In totaal vertrekken op 17 maart vijf brandweermannen uit verschillende Vlaamse provincies richting Nepal. Hun vertrek kadert in een initiatief van 'Firefighters4Nepal', een groep hulpverleners die de plaatselijke brandweermannen in Nepal een hart onder de riem wil steken en helpen ontwikkelen. Onder de vrijwilligers zijn ook Yves Vermeulen (49) en Edward Savat (33) van de brandweerpost in Brugge. Het duo hoopt er tijdens hun 14-daags verblijf iets in gang te zetten.


"In heel Nepal - dat toch vijf maal zo groot is dan België - beschikken ze slechts over 22 brandweerwagens. Dat komt ongeveer overeen met het wagenpark van een gemiddeld Belgisch brandweerkorps. Vaak gaat het dan nog om verouderde wagens. Er moet daar dus zeker iets veranderen", zeggen de twee. Aanvankelijk was het de bedoeling om een brandweerwagen uit België te verschepen naar Nepal, maar door administratieve problemen lukt dat voorlopig niet. "We blijven wel alles op alles zetten om de brandweerwagen zo snel mogelijk daar te krijgen", vertelt Yves.

De brandweermannen in Nepal blussen in gewone kleren.
Benny Proot De brandweermannen in Nepal blussen in gewone kleren.

Inzameling

De hulpverleningszone 1 van de brandweer zamelde voor het project heel wat materiaal in.


"Onze zoneraad stelt de gebruikte kledij en het materiaal ter beschikking van de brandweerkorpsen in Nepal", verduidelijkt brandweerkapitein Jeroen Bonte. "Het gaat voor ons om kledij en materiaal dat afgeschreven is, maar nog niet versleten."

De brandweerwagens in Nepal zijn sterk verouderd.
Benny Proot De brandweerwagens in Nepal zijn sterk verouderd.

Reis zelf betalen

Om extra inkomsten bijeen te rapen, organiseerden de brandweermannen ook een T-shirtverkoop. Opvallend: Yves en Ward zullen hun reis volledig zelf moeten bekostigen.


"We doen dit dan ook volledig uit sociale overtuiging", zegt Yves. "Het is de bedoeling dat we daar mensen gaan helpen en opleiden. Als we tijdens het verblijf onze kennis een beetje kunnen overdragen aan de plaatselijke hulpverleners, is dat een goede zaak. Die mensen daar hebben echt niks. Grote branden worden daar nog vaak met emmers water geblust. Laat staan dat de hulpverleners er beschikken over aangepaste kledij. De werkomstandigheden zijn er verschrikkelijk."


De inzameling van de laatste maanden was alvast een succes.


"Met het materiaal dat we nu ter beschikking hebben, kunnen we het korps van Bhaktapur, op 45 minuten rijden van de hoofdstad Kathmandu, en ook een aantal dorpjes in een regio waar geen brandweer is, een basisuitrusting bezorgen. In die dorpen leveren we ook basis brandbestrijdingsmateriaal af, zodat men daar binnenkort branden op een veiligere manier kan blussen", aldus Yves.

Vzw oprichten

Om in de toekomst wat zekerheid in te bouwen, willen de 'Firefighters4Nepal' op korte termijn een vzw oprichten. Firefighters4Nepal blijft ook op zoek naar materiaal om brandweerkorpsen in Nepal beter uit te rusten. Vooral brandweerhelmen en brandweerschoenen en handschoenen zijn van harte welkom. Financiële steun kunnen ze ook goed gebruiken, om het transport van het materiaal te betalen. Een gift is welkom op rekeningnummer BE91 9731 6081 0876. Materiaal schenken kan via Johan Schots. Je kan hem contacteren via het telefoonnummer 0471/02.92.67 of via mail naar firetruck.4.nepal@gmail.com