"Tijd voor pensioen, hoe spijtig het ook is"

KUNST- EN DESIGNHANDEL BROES SLUIT NA 68 JAAR DE DEUREN

Mark Duboccage (69) vond geen overnemers voor zijn kunsthandel Broes en sluit de zaak.
Benny Proot Mark Duboccage (69) vond geen overnemers voor zijn kunsthandel Broes en sluit de zaak.
Na 68 jaar en twee generaties sluit designwinkel Broes in de Mariastraat definitief de deuren. Zaakvoerder Mark Duboccage (69) vond geen geschikte opvolger en gaat vanaf eind november met pensioen. "Jammer, want ik amuseer me nog elke dag. Maar ik word stilaan te oud."

Het is met zichtbaar plezier dat Mark Duboccage (69) zijn klanten verwelkomt en uitleg geeft in de gezellige winkel in de Brugse Mariastraat. "Als je voor eind november terugkomt, kan je nog iets kopen. Daarna is het gedaan", zegt Mark met een brede glimlach tegen een Franse toeriste. Nochtans is het met lichte tegenzin dat de zestiger binnenkort de stekker trekt uit design-/kunsthandel Broes. "Ik sta zelf al 38 jaar in de zaak. Met mijn schoonouders bij, is de winkel al 68 jaar het levenswerk van onze familie. Zoiets laat je natuurlijk niet graag achter", knikt Dubbocage, die samen met zijn vrouw de winkel uitbaat. Toch voelt Mark dat de tijd rijp is om met pensioen te gaan.

Zo zag de winkel er in de jaren 80 uit.
Benny Proot Zo zag de winkel er in de jaren 80 uit.

Toeristen

"Eerlijk? Ik ga het enorm missen. Vooral het contact met de klanten zal me altijd bijblijven. Weet je, onze winkel ligt pal in het centrum van Brugge, maar de laatste jaren zijn het vooral toeristen die hier iets kopen. Hoe dat komt? Goeie vraag. We hebben klanten van over de hele wereld", vertelt Mark. De zaak verwierf in de loop der jaren nochtans enorme bekendheid in de streek. Kunst- en designhandel Broes was dé referentie van huwelijkslijsten in Brugge.


"Jammer genoeg behoort de huwelijkslijst stilaan tot het verleden. Jonge koppels hebben meestal al hun eigen inboedel als ze trouwen. Het is nu eenmaal geen mode meer", aldus Duboccage. Toch stopt de man niet met een wrang gevoel. "De enige reden is de ouderdom. Ik amuseer me nog elke dag." Zijn eigen kinderen voelen zich niet geroepen om de zaak over te nemen. "Ze hebben hun eigen leven. Dat is logisch. We hebben daar dan ook alle respect voor", vertelt Mark.

Winstgevend

Met de nakende sluiting van Broes verdwijnt opnieuw een kwaliteitsvolle winkel van een Bruggeling uit de binnenstad. "We waren uniek in Brugge. Over de winstgevendheid hadden we ook zeker niet te klagen. Akkoord, net zoals iedereen voelen ook wij de concurrentie van het internet. Het gebeurt meer dan eens dat klanten hier een foto komen nemen of iets vastnemen om het later online te kopen. Maar er zat zeker nog toekomst in Broes. Ergens blijf ik het spijtig vinden. Tegenwoordig blijven enkel nog bier- en chocoladewinkels over in de binnenstad", aldus Duboccage. Wat met het pand zal gebeuren, is nog niet duidelijk.