"Straks gaat CD&V met de pluimen lopen"

RENAAT LANDUYT ZIET 'SP.A DE BRUGSE LIJST' KLAPPEN KRIJGEN IN PEILING

Renaat Landuyt en zijn 'sp.a de Brugse lijst', met daarop ook onafhankelijke kandidaten.
Foto Benny Proot Renaat Landuyt en zijn 'sp.a de Brugse lijst', met daarop ook onafhankelijke kandidaten.
De Brugse socialisten zijn nerveus: een recente peiling toont aan dat ze flink terrein verliezen. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) voelt het niet zo aan. "Ik hoop dat de verkiezingen niet te vroeg komen, want veel van de realisaties moeten nog gebeuren."

Aan de recent blootgelegde Kapucijnenrei stelden de Brugse socialisten zaterdag hun lijst voor. Officieel heet ze 'sp.a de Brugse lijst', omdat er ook enkele onafhankelijke kandidaten op staan. De meest opvallende kreeg plaats vijf: reclamemodel Florian De Leersnyder. Voorts vooral de gekende gezichten, met burgemeester Renaat Landuyt op kop. Hij verklaarde eerder dat één stem minder hem doet stoppen met politiek. "Ik sta nog altijd achter die uitspraak", zegt hij.

Rustige campagne

"Ik vind dat ik de voorbije zes jaar hard heb gewerkt om van Brugge een betere plaats te maken. Dan hoop ik dat al dat werk beloond wordt." Hij werd natuurlijk ook geregeld aangevallen: verbaal, maar ook met een bekladde gevel. "En toch ben ik trots dat de grootste en moeilijkste dossiers opgelost zijn. Daarom ook verloopt de kiescampagne rustig. Er zijn geen dossiers waarin partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zelfs het mobiliteitsplan brengt geen discussies meer met zich mee."

Vervelend

Uit een peiling van Het Nieuwsblad zaterdag blijkt dat sp.a klappen krijgt. De grootste partij van Brugge zou tien procent verliezen: van 26,7 naar 16,2 procent. CD&V wordt volgens die peiling de grote winnaar met 28 procent. Ook Open Vld Plus (15,3 procent) en Groen (12,3 procent) gaan stevig vooruit. N-VA klokt af op 14,4 procent.


"Ik hecht weinig geloof aan die percentages", zegt Landuyt. "Maar zo'n peiling zet wel een trend: het is vervelend. Ik hoop maar dat CD&V straks niet met alle pluimen gaat lopen. Ik heb ze als burgemeester moeten overtuigen om in bepaalde dossiers vooruitgang te krijgen. Ik vrees dat, als straks CD&V aan zet is, Brugge weer indommelt. De verkiezingen kunnen ook te vroeg komen, want veel van de realisaties moeten eigenlijk nog gebeuren. Denk aan de dossiers van de Beurs- en Evenementenhal, de aanpak van de Katelijnestraat of de uitbreiding van de parking onder 't Zand. Dat wordt de komende jaren allemaal gerealiseerd", vertelt de burgemeester.

Brief

Landuyt haalt een brief uit zijn binnenzak. "Net in mijn brievenbus gevonden", zegt hij. "Het komt van een Bruggeling die in twee pagina's opsomt wat we de voorbije jaren allemaal ten goede hebben veranderd in Brugge. Ik koester die brief. Het geeft mij moed om er tegenaan te gaan. Ik zal blij zijn als het 14 oktober is. Dan volgt de échte peiling, de enige correcte uitslag. En ik geloof nog altijd dat we het dan wél goed zullen doen."