"Stoppen? Ik speelde nooit beter dan nu"

ROLSTOELATLEET KURT DEKLERCK (50) WINT WEER WEDSTRIJD NA MAANDENLANGE ZIEKENHUISOPNAME

Kurt Deklerck traint na alle pech intussen weer zeven uur per dag, om bij de wereldtop te kunnen blijven horen.
Foto Proot Kurt Deklerck traint na alle pech intussen weer zeven uur per dag, om bij de wereldtop te kunnen blijven horen.
Straffe kerel, die Kurt Deklerck (50) uit Brugge. Nauwelijks een maand nadat hij de trainingen heeft hervat, won hij weer een wedstrijd 8-ball. Zijn carrière heeft immers aan een zijden draadje gehangen. Vorig jaar miste hij een deel van het seizoen door een schouderblessure en verbleef hij een hele zomer lang in het ziekenhuis door een operatie aan het zitvlak. "Maar aan stoppen denk ik niet meer. Ik speelde nooit beter dan nu", zegt hij.

Het ongelooflijke pechjaar 2016 is vergeten, zo lijkt het wel. Want rolstoelatleet Kurt Deklerck is weer volop aan het trainen voor de grote kampioenschappen in het rolstoelsnooker. De Bruggeling, die in 1983 na een ongeval met een brommer tot de rolstoel werd veroordeeld, maakt zich op voor een internationaal tornooi in Zweden. En hij heeft zopas zijn 261ste overwinning behaald, sinds hij met snooker begon in 1987. Twee jaar later werd hij voor het eerst wereldkampioen.


"Vorig jaar heb ik even gevreesd voor het einde van mijn carrière", zegt hij. "Het begon al in het begin van het jaar, toen ik last kreeg van een fistel aan mijn zitvlak. De operatie zorgde voor een wonde zo groot als een paasei. Die is volgens mij niet goed verzorgd, want ik heb er maanden last van gehad."


Nauwelijks twee maanden later volgde een afgescheurde pees aan de rechterschouder. Net aan zijn snookerkant, dus. "Met de wonde aan mijn zitvlak kon ik nog voortspelen, maar met die schouder niet. Op het Europees kampioenschap heb ik nog een zilveren medaille gehaald, maar de pijn was niet te harden. Nog altijd kan ik mijn rechterarm zijdelings niet omhoog heffen. Dat is een handicap, maar het heeft gelukkig niet zo'n impact op mijn spel."

261ste titel

Alsof alle ellende nog niet genoeg was, verbleef Kurt zowat de hele zomer van 2016 in het ziekenhuis, waar met plastische chirurgie een oplossing werd gevonden voor zijn doorzitwonde. "Het heeft zijn tijd nodig gehad om te genezen, maar ik voel me weer goed. Sinds januari train ik weer zeven uur per dag, om bij de wereldtop te kunnen blijven horen."


Afgelopen weekend won Kurt zijn 261ste titel en daar hoopt hij komende week, vanaf 8 februari in het Zweedse Malmö, een vervolg aan te breien. "Dan sta ik voor het eerst weer op een internationaal tornooi sinds de pech begon. Vreemd genoeg voel ik me beter dan ooit. Ik denk niet dat ik nog beter heb gespeeld dan nu. In Zweden staan de beste acht spelers tegenover elkaar in het 8-ball en 9-ball. Ik hoop daar, net als vorig jaar, met de overwinning aan de haal te gaan. Het zou een opsteker zijn richting het Europees kampioenschap in maart in Portugal."