‘Schrik van de cipiers’ valt opnieuw medegevangene aan in gevangenis van Beveren

De kooivechter viel in de gevangenis van Beveren intussen al opnieuw een andere gedetineerde aan.
belga De kooivechter viel in de gevangenis van Beveren intussen al opnieuw een andere gedetineerde aan.
Izyaur Mutaliev (29), de Tsjetsjeense kooivechter die ook de ‘schrik van de cipiers' wordt genoemd, heeft eind juni opnieuw een medegedetineerde in elkaar geslagen in de gevangenis van Beveren. Dat bleek maandagmorgen in de Brugse rechtbank, waar de man terechtstaat voor een aanval op drie cipiers in de Brugse gevangenis.

Izyaur Mutaliev (29) moest zich vorige week in de rechtbank van Brugge verantwoorden voor zware slagen en verwondingen aan drie Brugse cipiers. Op 24 juli 2019 troefde hij hen af op de zwaar beveiligde afdeling van de gevangenis na een douchebeurt. Twee van de slachtoffers zitten een jaar na de feiten nog altijd thuis. Het parket vorderde zes jaar cel, maar de verdediging drong aan op een mildere straf. Advocaat Koen Blomme haalde aan dat zijn cliënt sinds zijn overplaatsing naar Beveren rustiger geworden was. 

Tuchtrapport

De procureur wilde de zaak uitklaren en haalde maandagmorgen tijdens de zitting een tuchtrapport boven. “De beklaagde heeft tot april op de zwaarder beveiligde afdeling gezeten en is sindsdien overgeplaatst naar een normaal regime", stelde ze. “Op 27 juni heeft hij tijdens de wandeling echter al opnieuw een medegedetineerde geslagen en geschopt. De beklaagde zit sindsdien in de strafcel, maar kwam hier vorige week wel doodleuk verklaren dat hij een modelgevangene geworden was.” 

De advocaat van Mutaliev benadrukte dat zijn cliënt zich wel een jaar gedeisd heeft gehouden. “Hij wordt bovendien niet vervolgd voor deze feiten en heeft geen nieuwe agressie begaan tegenover cipiers", stelde meester Blomme. “We weten ook niet wat er precies tijdens de wandeling gebeurd is.” Vonnis op 15 juli.