'Schaduwbisschop' heeft het voor het zeggen

BRUGSE BISSCHOP DE KESEL DOET NIETS ZONDER VICARIS-GENERAAL KOEN VANHOUTTE

BELGA
Nu het bisdom Brugge voor de derde keer op rij onder vuur ligt, zegt bisschop De Kesel "zwaar aangedaan" te zijn door de heisa. Hij staat natuurlijk niet alleen. Voor alle grote beslissingen steunt hij op vicaris-generaal Koen Vanhoutte. "Een man die alles bedekt met de mantel der liefde."

Als iemand de voorbije dagen kop van Jut was, dan wel bisschop Jozef De Kesel. Er werd getreuzeld in pedofiliezaken, in een bisdom waar nota bene pedofiel Roger Vangheluwe het ooit voor het zeggen had. Eerst kwamen er excuses van De Kesel, omdat hij "de situatie niet goed had ingeschat". De tweede keer mocht de kerkelijk leider het gaan uitleggen in 'Terzake", waar hij volhield dat hij "geen inschattingsfouten" had gemaakt.


Het zorgde bij het grote publiek voor grote verontwaardiging. Toch kan De Kesel bij een heleboel ingewijden op krediet rekenen. De slome aanpak wordt zelfs eerder Koen Vanhoutte verweten, vicaris-generaal en rechterhand van de bisschop. "Hij is diegene die de pionnen op het bord zet", zegt een anonieme bron. "Hij wist maar al te goed dat die twee priesters niet onbesproken waren, maar hij hield ze de hand boven het hoofd", zegt een anonieme bron. "En de bisschop steunt voor 100% op hem."


Het was nog onder Roger Vangheluwe dat Vanhoutte werd benoemd tot vicaris voor de parochies en de liturgie. Onder Jozef De Kesel werd hij vicaris-generaal. Hij is ook president van het Grootseminarie van Brugge.


Al die posten maken van hem een machtig man. Volgens verscheidene kerkelijke bronnen heeft Vanhoutte een bepalende rol gespeeld in de pedofiliezaken die momenteel het bisdom teisteren. "Het was mede zijn advies om priester Tom F. (veroordeeld voor aanranding minderjarige, red.) te benoemen in Middelkerke, net zoals hij de bisschop heeft aangeraden om Jeroen C. (onderzoek naar verkrachting minderjarige, red.) niet preventief te schorsen", klinkt het. Vanhoutte gaf dit gisteren trouwens ook toe in 'De Morgen', al benadrukte hij dat het de finale beslissing bij de bisschop lag. Verder wou hij geen commentaar leveren.

JVK

'Intelligent en autoritair'

Over zijn persoonlijkheid lopen de meningen ver uiteen. "Zeer integer, intelligent en wijs", volgens de een. "Autoritair en opportunistisch", volgens de ander. "Hij zal zich niet snel uitspreken over iets", zegt een andere bron. "Hij bedekt het graag met de mantel der liefde."


Een andere priester beaamt. "Toen in 2010 het schandaal losbarstte rond Roger Vangheluwe, bracht Vanhoutte ons daar in het seminarie van op de hoogte. Maar dat gebeurde in zo'n omfloerste, bedekte termen dat je vooral tussen de regels moest lezen. Hij zal zelden zeggen waar het op staat."


Toen Vangheluwe verplicht een stap opzij moest zetten, mocht Vanhoutte tijdelijk inspringen. Op dat moment werd hij vaak genoemd als de nieuwe bisschop van Brugge, maar omdat het hele pedofilieschandaal zulke diepe wonden had geslagen in de provincie koos de kerkelijke leiding uiteindelijk voor een outsider: de Oost-Vlaamse Jozef De Kesel. En Vanhoutte werd de facto 'schaduwbisschop'.


"Hij heeft volgens mij weinig realiteitsbesef", vindt een kerkelijk bron. "Zeker bij zulke gevoelige dossiers als pedofilieschandalen. Hij laat zich vooral omringen door mensen die het roerend met hem eens zijn. Hij zit in een comfortabele positie, natuurlijk. Hij bepaalt de politiek, maar het is bisschop De Kesel die erop afgerekend wordt. Zelf blijft hij netjes buiten schot." (DM)