"Passie voor wijn verder uitbouwen"

ELI UITGEROEPEN TOT BESTE JONGE SOMMELIER

Mike Vandersnickt en Herlinde Preem met zoon Eli, die een passie heeft voor wijn.
Foto Proot Mike Vandersnickt en Herlinde Preem met zoon Eli, die een passie heeft voor wijn.
Eli Vandersnickt (20) uit Zeebrugge is door de Vereniging Vlaamse Sommeliers uitgeroepen tot beste jonge sommelier. Hij baat familiezaak 't Werftje uit, het oudste café van Zeebrugge. Eli laat een nieuwe wind waaien in de zaak, zonder de klassiekers te vergeten, want 't Werftje is bekend om zijn garnaalkroketten. Zelfs topchef Bellings gaf een perfecte score en dat gebeurt maar zelden.

Eli Vandersnickt is geboren in een Zeebrugse horecafamilie en zet nu de familietraditie verder in 't Werftje. Het café bestaat naar verluidt al 110 jaar, bijna zo lang als de Zeebrugse haven. Het is eigenlijk een houten barak, maar dat is deel van de charme. Je kunt er een frisse pint drinken of smullen van hun ongeëvenaarde garnaalkroketten. Die garnaalkroketten, volgens een recept van grootmoeder, kregen zelfs een zeldzame 10/10 van sterrenchef Luc Bellings.

Ambitie

't Werftje werd een jaar geleden grondig vernieuwd en Eli heeft nu de leiding over de zaak die hij samen met ouders Herlinde en Mike uitbaat. Eli wil de bestaande troeven combineren met zijn liefde voor wijn. "Vroeger had de familie naast 't Werftje ook Café zonder Naam en een viswinkeltje. Maar die hebben we verkocht om met het vernieuwde 't Werftje te beginnen onder mijn leiding. Het oude visserscafé werd opgefrist, maar met respect voor de oude stijl en authenticiteit. Visser, advocaat of dokwerker, iedereen kan hier samenkomen zonder onderscheid", vertelt Eli. "Eigenlijk had ik niet de ambitie de zaak verder te zetten, maar ik raakte gepassioneerd door vis en zeevruchten en ben uiteindelijk verliefd geworden op de stiel. Ik zorg nu voor de wijnen in 't Werftje en heb ook het laatste woord in de keuken. We blijven natuurlijk gekend voor onze garnaalkroketten, nog altijd volgens het recept van oma."

Degustaties

Dat Eli een grote carrière te wachten stond, was al duidelijk toen hij al in 2015 tot 'Beste Junior Sommelier' werd in het concours voor hotelscholen. Nu volgt ook de erkenning van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, die Eli de 'Young Sommelier Award of Excellence' toekennen. "Ik was verbaasd, maar het is altijd leuk dat je werk en inzet beloond wordt. Het is een mooie referentie, want bij de Vereniging Vlaamse Sommeliers moet je een diploma hebben om lid te worden", weet Eli, die nog grootste plannen heeft voor 't Werftje. Ondertussen zit hij al in Zuid-Afrika, op wijnreis. "Tegen eind mei willen we een nieuwe wijnkelder klaar hebben. Daar kan ik nog meer inzetten op mijn passie voor wijn. We willen meer degustaties aanbieden. Sinds kort hebben we ook onze eigen cuvé laten maken."