"Passie voor druif geërfd van opa"

MOERBRUGSE WIJNBOUWER BRENGT EERSTE 500 FLESSEN OP DE MARKT

Marino Moenaert (45) uit Moerbrugge brengt deze maand de eerste vijfhonderd flessen wijn van Oostkampse ranken op de markt. Met zijn Houtlands Rood en Wit is hij een pionier in de regio. Op termijn mikt de wijnbouwer op 5.000 flessen per jaar. "De passie voor de druif kreeg ik mee van mijn grootvader."

Wat in 2010 begon met de bescheiden aanplant van enkele wijnstokken, kan je nu schenken bij een heerlijke maaltijd. Marino Moenaert uit Moerbrugge heeft zijn eerste 500 flessen Houtlands Rood en Wit gebotteld. "Hier in de regio ben ik een pionier. Al zijn er ook wel een paar amateur- en hobbywijnbouwers", zegt Marino. De passie voor de druif heeft hij met de paplepel ingegeven gekregen. "Mijn grootvader had een eigen serre waar er allerlei soorten groeiden. Sindsdien ben ik altijd geboeid gebleven door druiven." Met wijngaarden in kasteeldomein De Herten in Oostkamp en op de Ruidenberg in Koekelare doet Marino een aloude traditie herleven. "Uit de boeken van wijnkenner Gido van Imschoot leerde ik dat er rond 1835 al wijnbouw was in het Brugse. Damme deed toen zelfs dienst als exporthaven. Dat gaf me voor een stuk de aanzet. Als het vroeger kon, waarom zou het nu dan niet lukken om aan wijnbouw te doen? In het begin waren de mensen sceptisch, maar eens ze geproefd hebben, zijn ze verbaasd maar enthousiast. Met dit project wil ik de mensen overtuigen dat er ook in België lekkere wijnen gemaakt kunnen worden."

Bodemanalyse

Momenteel beheert Marino 6.000 wijnstokken. "Ik wil groot zijn door klein te blijven en alles in eigen beheer doen. Dankzij de hulp van mijn echtgenote en twee dochters lukt dat ook. Je moet écht keihard werken in de wijngaard. Voor de aanplant gaat bodemanalyse vooraf en ik laat me doorheen het proces bijstaan door een oenoloog (wijnkenner n.v.d.r.). Soms moet je de grond bijwerken voor je kan overgaan tot druiventeelt. De eerste jaren heb je ook niks van opbrengst. Pas na drie jaar kan je geleidelijk aan overgaan tot productie." Marino werkt zoveel mogelijk met respect voor de natuur. "Na de druivenpluk zal ik bijvoorbeeld kleine schapen inzetten in de wijngaarden. Die dieren eten de bladeren die van de druivenstruiken vallen, onkruid en gras op en doen hun behoefte in de wijngaarden. Die natuurlijke meststoffen worden dan in het voorjaar door de druivenplanten opgenomen. Op die manier is de cirkel rond."

Schuimwijn

Marino wil de productie gaandeweg opdrijven tot 5.000 flessen per jaar. "De wijngaarden zijn pas na tien jaar op hun absolute top. Dit voorjaar hebben we nog 1.000 stokken bijgeplant op Lettenburg in Moerbrugge. Met de druiven van daar willen we binnen vier jaar nog een mousserende wijn (schuimwijn, n.v.d.r.) maken." Wie die Houtlandse wijnen wil aankopen, kan elke woensdagavond van 19 tot 22 uur terecht bij Marino in de Beernemsestraat 26 in Moerbrugge/Oostkamp. Voor een flesje wit tel je 12,50 euro neer, voor een flesje rood 11 euro.

Marino Moenaert tussen zijn wijnranken.
Benny Proot Marino Moenaert tussen zijn wijnranken.