"Over vier jaar zal het bingo zijn"

THUISBASIS ROEIER HANNES OBRENO APETROTS ÉN HOOPVOL NA VIERDE PLAATS

Het was 'nét niet' voor Obreno, ondanks luidkeelse aanmoediging in de thuisbasis.
Benny Proot Het was 'nét niet' voor Obreno, ondanks luidkeelse aanmoediging in de thuisbasis.
Geen Brugs eremetaal op de Olympische Spelen. Philip Milanov faalde in de finale van het discuswerpen en skiffeur Hannes Obreno greep nét naast een podiumplaats. Maar van enige ontgoocheling was in de volgelopen roeiclub geen sprake. "Er zat niet meer in", aldus vader Bart en broer Bram Obreno in koor.

Zon, water en strand. Met veel verbeelding leek de Brugse Trim- en Roeiclub (BTR) aan het Boudewijnkanaal zaterdag op strand van het Braziliaanse Copacabana. Vrienden, kennissen en dorpsgenoten van roeier Hannes Obreno (25) zakten massaal af naar de club aan de Herdersbrug, waar ze een groot scherm neergepoot hadden om de olympische roeifinale te volgen. Ook familieleden van Hannes waren van de partij. Vader Bart volgde de finale al leunend tegen een muur. Broer Bram mengde zich onder de vrienden. Met ingehouden adem volgden ze de wedstrijd, af en toe doorbroken door luidkeelse steunbetuigingen. Het leek wel of Hannes die steun tot in Rio voelde, want hoe luider de aanmoedigingen klonken, hoe sneller hij leek te roeien.


Voor een medaille kwam hij echter net te laat, al konden ze zich in Dudzele gerust met die vierde plaats verzoenen. "We wisten dat er drie roeiers beter waren", aldus vader Bart in een eerste reactie. "Deze vierde plaats is het beste wat Hannes kon behalen. We zijn dan ook superfier - dat waren we al voor hij naar Rio afreisde. Hij zal hier moed uit putten om binnen vier jaar écht mee te doen voor een medaille. Dat was altijd al het doel: eremetaal in Tokio 2020."

Na de race was er heel even ongeloof: Hannes was er dichtbij.
Benny Proot Na de race was er heel even ongeloof: Hannes was er dichtbij.

Geen ontgoocheling

Ook broer Bram kon zijn trots niet verbergen. "We gaan Hannes zeker met de nodige luister verwelkomen. Hij heeft het maximale uit zijn race gehaald en kan met veel voldoening terugblikken. Een medaille? We moeten eerlijk zijn, dat was dit jaar quasi onmogelijk. Maar iedereen hier is blij. Van ontgoocheling is geen sprake." Het massale applaus na de wedstrijd zette die gevoelens kracht bij.


In Dudzele zijn ze vooral fier. "Hij was de jongste atleet in de finale, over vier jaar zal het bingo zijn", was de slotconclusie. Bitterder was de pil voor de familie Milanov in Christus-Koning. Philip hoopte vooraf stiekem op een plaats bij de beste acht, om dan met drie worpen nog kans te maken op een medaille. Hij strandde echter op een negende plaats. Ook in de kwalificaties raakte hij maar ternauwernood verder. Bij de familie kregen we de voorbije dagen niemand te pakken voor een reactie.

Benny Proot