"Op verkenning belandden we op viervaksbaan"

100 jaar na Omloop van de Slagvelden doen vrienden wedstrijd over

Dany Tempels, Marc Roegiers, Frank Devriendt en Filiep Debal, omringd door deelnemende sympathisanten en historicus Frank Becuwe bij Mout- en Brouwhuis De Snoek.
Christophe Deconinck Dany Tempels, Marc Roegiers, Frank Devriendt en Filiep Debal, omringd door deelnemende sympathisanten en historicus Frank Becuwe bij Mout- en Brouwhuis De Snoek.
De Eerste Wereldoorlog was nog maar net voorbij, toen al een wielerwedstrijd dwars door Vlaanderen en het noorden van Frankrijk liep. Een groep enthousiastelingen uit Oosteeklo wil deze legendarische 'Omloop van de Slagvelden' volgend jaar overdoen en verkent het parcours.

De Omloop der Slagvelden uit 1919 was minstens zo legendarisch als de naam laat vermoeden. Deze wielerwedstrijd werd gereden op loodzware fietsen, over een parcours dat zich tussen de velden door slingerde, waar amper een jaar voordien nog het oorlogsgeweld woedde. Dankzij historicus Frank Becuwe uit Keiem zijn de herinneringen aan dit heroïsche event niet onder een dikke laag stof vergeten geraakt.

Oorspronkelijk traject van 1919 op en langsheen het Westelijke Front.
repro Christophe Deconinck Oorspronkelijk traject van 1919 op en langsheen het Westelijke Front.

Gedrevenheid

Frank beet door met de gedrevenheid van de 'coureurs' uit 1919 en bracht enkele jaren geleden het naslagwerk 'Omloop van de Slagvelden' uit. Dat boek werd onder enkele vrienden uit Oosteeklo uitgewisseld, die er van begonnen te dromen om de wedstrijd over te doen. Luc Dossche, Dany Tempels, Remi Van de Veire en Filiep Debal wisten de leden van de Orde van de Smoutpot warm te maken voor hun plan en bleven niet bij de pakken zitten.


"Na vier jaar oorlogsherdenkingen zullen wij op deze manier de overwinning en dus ook de vrede vieren, net zoals de wielrenners honderd jaar geleden in gedachten hadden", aldus communicatieverantwoordelijke Dany Tempels. "In tegenstelling tot de oorspronkelijke omloop die werd gereden in de maanden april en mei, zal ditmaal worden gestart op 19 augustus. De aankomst staat gepland op 30 augustus 2019, het ogenblik waarop de Vredesfeesten in Oosteeklo starten."

Veiliger parcours

Vorig weekend testten de organisatoren hun gps-route uit op het eerste deel van het traject, in een boog van Oosteeklo, over Brugge, door Torhout en Diksmuide richting Alveringem. "We hebben getracht om de route zo nauwkeurig mogelijk opnieuw uit te tekenen, wat niet evident was, want de meeste wegen van toen kennen een nieuw verloop of bestaan gewoon niet meer. We hebben ook voor een veiliger parcours geopteerd, want tijdens de verkenningsrondes belandden we in Frankrijk zelfs op een viervaksbaan. (lacht)


Wie zelf de omloop wil meerijden, zal die kunnen downloaden van onze website. We hopen de inwoners langs het traject warm te kunnen maken om op de dag van onze passage een witte vlag buiten te hangen. De mensen uit Kaaskerke, Lo, Elverdinge, Ieper, Geluveld, Geluwe en Menen zijn bij dezen verwittigd."

Snoek

Bij aankomst vierden ze het succes van hun opzet met enkele glazen 'Snoek' in de museumherberg van het gelijknamige Mout- en Brouwhuis, waar ze werden opgewacht door auteur Frank Becuwe. "Ik had nooit durven dromen dat de helden van weleer alsnog een passend eerbetoon zullen krijgen." Het volledige parcours loopt door België, het noorden van Frankrijk en Luxemburg en beslaat 2.040 kilometer. "We hopen op 87 wielrenners, evenveel als er in 1919 waren, maar het mogen er natuurlijk pakken meer zijn." Geïnteresseerden regelen nu beter al overnachtingen langs het parcours, want dat laat de organisatie aan de deelnemers over.


Hoe alles praktisch zal worden georganiseerd, kun je lezen op www.wielerroem.com.