"Op mijn buik voor beste hoek"

ARTHUR (14) WINT FOTOWEDSTRIJD BIJ ALLEREERSTE DEELNAME

Arthur pronkt met een splinternieuwe camera dankzij zijn foto 'De grutto en de koe'.
Foto Proot Arthur pronkt met een splinternieuwe camera dankzij zijn foto 'De grutto en de koe'.
Met 'De grutto en de koe' won Arthur Floren (14) uit Assebroek zopas de fotowedstrijd van het tijdschrift National Geographic Junior in de categorie 'Dier'. De jongen, die nog geen jaar en slechts af en toe foto's neemt, wint... een fototoestel. "Dat ga ik vanaf nu heel vaak gebruiken", glimlacht hij.

Het was Vlaanderen boven bij de fotowedstrijd van het tijdschrift National Geographic Junior: maar liefst drie van de vijf categorieën, waarvoor in totaal ruim 3.000 foto's werden ingestuurd, zijn gewonnen door Vlaamse kinderen. In de categorie 'Dier' won Arthur Floren (14) uit Assebroek, met 'De Grutto en de koe'.

Toevallig

"Ik heb de foto eerder toevallig genomen", zegt Arthur. "Het gebeurde op een mooie lentedag in april. Ik was met de fiets op weg naar de polders in Uitkerke. Toen ik een koeienweide passeerde, hoorde ik het typische geluid van de grutto. Ik ging op mijn buik liggen en maakte meteen enkele foto's. Achteraf vond ik die wel heel geslaagd en heb ik beslist om ze door te sturen voor de wedstrijd. Dat was de eerste keer dat ik zoiets deed en tot mijn verbazing won ik ook."


Arthur Floren zit in het derde jaar Grieks-Latijn in de middelbare school Olva in Assebroek. Fotografie is voor hem dus maar een hobby.


"Ik ben er pas een klein jaar mee begonnen, omdat mijn mama Julie Vercammen een professioneel toestel heeft. Ik ging er af en toe mee op pad in de buurt, in de tuin, aan de Warandeputten in Moerbrugge of in de Uitkerkse Polder. Het is een beetje experimenteren, maar ik doe het enorm graag."


Met de wedstrijd wint Arthur... een fototoestel. "Daar ben ik wel heel blij mee. Misschien dat ik nu wel wat actiever op pad ga op zoek naar de ideale foto. Maar fotograaf worden? Neen, dat is voorlopig geen droom."