"Onze hotels zitten maar halfvol"

BEROERDE START VAN PAASVAKANTIE VOOR BRUGSE HORECA DOOR RONDE-START IN ANTWERPEN

Een eivolle Grote Markt tijdens de 100ste Ronde van Vlaanderen vorig jaar. Toen waren de hotels volgeboekt. Nu is slecht 50 tot 70 procent van de hotels volzet.
Een eivolle Grote Markt tijdens de 100ste Ronde van Vlaanderen vorig jaar. Toen waren de hotels volgeboekt. Nu is slecht 50 tot 70 procent van de hotels volzet.
De Antwerpse horeca wrijft zich in de handen, want zondag start de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in de sinjorenstad. In Brugge blijven ze verweesd achter. "Onze hotels noteren een bezettingsgraad van 50 tot 70 procent, vorig jaar zaten ze vol", zegt uitbater Thierry Lemahieu. "Maar vooral de uitstraling zijn we voorgoed kwijt."

Greg Van Avermaet, topfavoriet om zondag Vlaanderens Mooiste te winnen, liet het al optekenen: "het zal toch raar doen als de Ronde niet meer in Brugge start."


"Ik startte heel graag in Brugge. Die Grote Markt had iets aparts. Brugge heeft meer charme en uitstraling", zo zei Van Avermaet. Ook columnist Hugo Camps beschreef zijn liefde voor de Breydelstad. "Ik ga zondag naar Brugge. Om 10 uur gooi ik me op een terras."

Thierry Lemahieu op de Grote Markt.
Benny Proot Thierry Lemahieu op de Grote Markt.

Belabberde start

Die mooie woorden ten spijt start de Ronde zondag gewoon vanop de Markt in Antwerpen. En blijft de Brugse horeca verweesd achter. "We voorspelden een veel kalmer weekend en het is ook zo uitgedraaid", zegt Thierry Lemahieu van viersterrenhotel Prinsenhof. De voorzitter van vzw Hotels Brugge noteerde bij zijn collega's bezettingsgraden van 50 tot 70 procent.


"Op die manier start de paasvakantie in Brugge maar belabberd. De Ronde-start was niet alleen goed voor een volle zaterdagnacht, maar deed bezoekers ook dromen van een verblijf in Brugge. Vaak sliepen ze twee of drie nachten in onze stad. Ze bleven voor de koers van de wielertoeristen of een dagje langer. We missen de Ronde, dat is duidelijk."

Reclame kwijt

Nog erger dan het drukke weekend is volgens Lemahieu de uitstraling van de Ronde van Vlaanderen het grootste gemis voor Brugge. "De uitzending op televisie over heel de wereld: dat is onbetaalbare reclame. Je kan dat zelfs niet berekenen: het was van een onschatbare waarde. Die exposure zijn we helemaal kwijt. Het zal nog jaren lobbywerk vergen om de Ronde terug te halen. Het zorgt er eigenlijk voor dat de winterperiode in Brugge nog met een weekend wordt verlengd. Pas vanaf het midden van de paasvakantie zullen de boekingen op lenteniveau zitten."


In Brugge likken ze nog altijd de wonden van de terreur, die de stad veel toeristen heeft gekost. "Vroeger stonden mensen in de rij om op de paardenkoets te mogen, nu staan de koetsen in de rij... Dat is een belangrijke barometer. Het herstel is er, maar het gaat traag. We zitten nog niet aan het niveau van 2015." En de evenementen die de Ronde-start moeten opvangen, zoals de Great Bruges Marathon en de Elfstedenronde? "Die laatste is van onder het stof gehaald. Veel zal afhangen van welke wielrenners hier aan de start zullen staan. Maar zomaar het verlies van de Ronde-start opvangen? Ik denk het niet."