"Nog meer selfies dan gerechtjes"

KOOKEET OP RECORDKOERS, TOT JOLIJT VAN GASTCHEF ROGER VAN DAMME

't Is duidelijk weer Kookeet: het plein achter het station staat boordevol smulpapen.
Benny Proot 't Is duidelijk weer Kookeet: het plein achter het station staat boordevol smulpapen.
Het gastronomisch festival Kookeet, nog tot vanavond aan het station in Brugge, mikt alweer op een record. Zowel op zaterdag als zondag liep het plein vol voor lekkernijen van Brugse topkoks én gastchef Roger Van Damme. "Ik zit aan meer selfies dan gerechtjes", glimlacht de Zeeuw.

"Ik wilde vorig jaar Brugge bezoeken, maar stapte aan de verkeerde kant van het station uit en belandde hier." Een Limburgse toerist legt uit waarom hij er dit jaar opnieuw bij is. "Ik heb me toen een hele dag geamuseerd en wilde er dit jaar absoluut weer bij zijn." Het toont aan hoe het gastronomische festival Kookeet aan klantenbinding doet. Elk jaar komen tienduizenden mensen genieten van topgastronomie op zo'n beperkte oppervlakte.

Guillaume Noël in wielertenue, Gastrobar Hubert-stijl.
Benny Proot Guillaume Noël in wielertenue, Gastrobar Hubert-stijl.

6.000 stuks

De 31 Brugse topchefs, onder wie klinkende namen als Dominique Persoone, Geert Van Hecke en Filip Claeys, serveren het beste wat hun (sterren)zaak te bieden heeft. Vorig jaar deed gastchef Piet Huysentruyt daar nog een schepje bovenop. Dit jaar is die eer weggelegd voor Roger Van Damme. Met Brugge heeft de Nederlander, die in Antwerpen woont en daar sterrenzaak Het Gebaar heeft, wel degelijk een band. "Ik heb hier jaren op school (in Ter Groene Poorte, red.) gezeten. Natuurlijk kom je op zo'n evenement dan mensen tegen die je al jaren niet meer gezien hebt. Dat maakt het heel plezant." Van Damme bereidde 6.000 exemplaren van zijn 'Celebration' voor. Dat is een kleurrijk dessertje met champagne en kriekbier. De sterrenchef is onder de indruk van Kookeet. "Maar ik ben wel wat volk gewoon", knipoogt hij. "Ik vind het vooral fijn dat het weer zo goed is, maar ik heb eerlijk gezegd al meer selfies dan gerechtjes verkocht."

Roger Van Damme met zijn dessertje 'Celebration'.
Benny Proot Roger Van Damme met zijn dessertje 'Celebration'.

WK wielrennen

Klagen deed niemand op Kookeet. Zeker de chefs niet. Op zaterdag lag de verkoop alweer bijna tien procent hoger dan vorig jaar. Toen bereikte de driedaagse met ruim 100.000 bezoekers een record. "Of we straks weer records breken, weet ik niet. Dat hangt van veel factoren af", zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "Misschien kozen mensen ervoor om dit jaar op zaterdag te komen, in plaats van de drukkere zondag of maandag? We zullen de balans morgenavond (vanavond, red.) wel maken." Gastrobar Hubert was een van de nieuwkomers. Zij vielen op door hun kleurrijke (wieler)tenue. "Het is het WK wielrennen, toch?", lacht chef Guillaume Noël. "Bezoekers kunnen kiezen uit zoveel lekkers. Dan willen we er een beetje uitspringen." Bij de toppers hoorde onder meer de barberie-eend van Goffin, het restaurant van Timothy Goffin dat in GaultMillau met 15/20 bekroond wordt. "We zijn blij met de aandacht. De gerechtjes gaan vlot over de toonbank. We halen hier vooral veel naambekendheid uit." Kookeet loopt nog tot en met vanavond om 21.30 uur.