"Nog 10 jaar kaartjes voor dochter"

FERVENT CLUB BRUGGE-SUPPORTER KIEST WELDRA VOOR EUTHANASIE

Lorenzo Schoonbaert met het truitje van Club Brugge-doelman Mathew Ryan vol handtekeningen.
Foto Proot Lorenzo Schoonbaert met het truitje van Club Brugge-doelman Mathew Ryan vol handtekeningen.
De 41-jarige Lorenzo 'Lorre' Schoonbaert neemt de moeilijke beslissing om binnenkort uit het leven te stappen. De Club Brugge-supporter uit Assebroek kampt met hevige pijnen. Vanavond geeft hij een afscheidsfeest. "Ik heb ervoor gezorgd dat mijn dochtertje de komende tien jaar nog kerst- en verjaardagkaartjes zal krijgen", zegt Lorenzo.

Na 37 zware operaties is Lorenzo Schoonbaert uit Assebroek moegestreden. De man vermagerde gedurende al die tijd maar liefst 58 kilogram en weegt nu slechts 53 kilo meer. Hij nam enkele maanden geleden de beslissing om binnenkort voor euthanasie te kiezen en zijn leven op een waardige manier te beëindigen. "Alles begon met een werkongeval in 1993 waarbij ik enkele rugwervels brak. Een dokter uit Wetteren gaf me voor 95 procent een nieuwe rug en dat ging weer allemaal goed. Tot er op een gegeven moment een stuk waarmee mijn rug gefixeerd zat, loskwam. De dokters adviseerden toen om een maagring te laten steken, omdat ik zelf toegaf dat ik op eigen initiatief geen 20 of 30 kilogram kon vermageren", vertelt Lorenzo.


Maar met die maagring liep het verkeerd. "De ring groeide in en ik kreeg darmkanker, waarna alles oversloeg naar de maag. Die maagringetjes van een Amerikaanse fabrikant bleken kankerverwekkend. Daar zijn veel mensen aan gestorven." De ring werd uiteindelijk weggehaald en er werd nog een bypass gestoken, maar de ingewanden van Lorenzo waren ondertussen helemaal kapot. Zijn maag werd ook weggehaald en de man bleef sukkelen met zijn gezondheid. Zoveel jaar later, na al die operaties en doktersbezoeken, is Lorenzo de vechtlust helemaal kwijt. Hij sukkelt nog met een heel zware spierziekte en krijgt tweemaal per dag verplegers over de vloer terwijl hij zware pijnstillers slikt.


"Ik heb altijd een vechtersmentaliteit gehad, maar nu is het op. Enkele maanden geleden ben ik over euthanasie gaan praten met de dokter, van man tot man, om informatie in te winnen. Ondertussen is alles goedgekeurd. Binnenkort neem ik afscheid van het leven. Voor mijn ouders zal dat misschien een opluchting zijn. Ze zorgen constant voor me en ik wil dat ze nu ook nog wat het leven kunnen genieten. Ik zie hen doodgraag."


Lorenzo was ook erg eerlijk over zijn keuze tegen z'n 7-jarige dochtertje. "Ik heb bijna haar hele leven in het ziekenhuis gelegen. Ze is nog jong, maar ik heb eerlijk tegen haar gepraat over mijn keuze. Ik vertel dat papa een sterretje zal zijn aan de hemel, die fel voor haar zal schijnen. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat ze de komende tien jaar nog kerst- en verjaardagkaartjes zal krijgen", vertelt Lorenzo. De man trok enkele maanden geleden, hoewel hij erg ziek was, nog naar Turijn met zijn Club Brugge-vrienden voor de Europese wedstrijd. Hij is al zijn hele leven lang supporter van blauw-zwart. "De match zelf heb ik niet kunnen zien, maar ik genoot van de sfeer. Ik wil ook sowieso nog eens een match van Club Brugge gaan bekijken voor mijn afscheid." Lorenzo kreeg intussen van Voetbalkrant.com een gesigneerd truitje van Club-doelman Mathew Ryan. Vanavond vindt er in Assebroek een afscheidsfeestje plaats voor Lorenzo. Er worden zo'n 200 mensen verwacht en iedereen is welkom. Mensen die er graag bij willen zijn, kunnen vanaf 21 uur terecht in café Nieuw Gemeentehuis aan het Gaston Roelandtsplein in Assebroek.