"Nodig om levenswerk te redden"

FIJNBAKKERIJ LIEVEN GAAT VAN TIEN NAAR ZES VESTIGINGEN

Zaakvoerster Evelien Markey in het vernieuwde filiaal in Oostkamp.
Foto Proot Zaakvoerster Evelien Markey in het vernieuwde filiaal in Oostkamp.
Fijnbakkerij Lieven gaat voortaan door het leven met zes vestigingen in plaats van tien. Nadat eind vorig jaar al twee filialen werden opgedoekt, sloten gisteren ook de winkels in Assebroek en Sint-Jozef. Zes jobs gaan zo verloren. "Dit voelt niet goed", zegt zaakvoerster Evelien Markey. "Maar het was nodig om ons levenswerk te redden."

Evelien Markey en haar man Lieven Lammerant uit Oostkamp - zaakvoerders van bakkerijgroep Fijnbakkerij Lieven - maakten de voorbije maanden moeilijke tijden door. Na veertien jaar besliste het koppel het aantal vestigingen van hun gekende bakkerij te reduceren van tien naar zes. Nadat eind vorig jaar de filialen in Sint-Pieters en de Langestraat in Brugge werden opgedoekt, sloten gisteren ook de winkels in Assebroek en Sint-Jozef de deuren. Zes van de veertig personeelsleden verliezen door de herstructurering hun job. "Het is een beslissing die niet over een nacht ijs is gegaan", vertelt Evelien. "We hebben enorm veel gewikt en gewogen, want dergelijke maatregelen zijn nu eenmaal niet gemakkelijk om te nemen. De rendabiliteit van de gesloten filialen was niet hoog genoeg. Het waren verliesposten, waarvoor de winkels die goed draaien niet mochten opdraaien. Ons personeel moet ook hun rekeningen kunnen betalen, dus het had geen zin om te blijven aanmodderen. We hebben pogingen ondernomen om de cijfers opnieuw omhoog te krijgen, maar die mochten niet baten."

Geen mislukking

De sluiting van vier winkels ziet Evelien absoluut niet als een mislukking. "Al voelt deze beslissing echt niet goed aan", zegt ze. "Met een zaak wil je immers altijd vooruitgaan en steeds blijven investeren. Dat was echter niet langer mogelijk, ook al had ik het liever anders gezien. Maar het nemen van minder leuke beslissingen, maakt nu eenmaal deel uit van het ondernemen. Door de filialen die minder opbrachten te sluiten, willen we onze zaak op een goede en gezonde manier verderzetten en zo ons levenswerk - want zo zien we onze bakkerij - redden."

Rooskleurige toekomst

De toekomst voor de overgebleven vestigingen in Oostkamp, Torhout, Veldegem, Sint-Andries, Uitkerke en Oostende ziet er volgens de zaakvoerders rooskleurig uit. "We zijn van plan om niet ter plaatse te blijven trappelen. We blijven investeren in die vestigingen die het wel goed doen. De winkels in Oostkamp en Torhout kregen al een nieuwe inrichting. We spelen er meer in op thema's en verkopen voortaan ook belegde broodjes, meer soorten boterkoeken en geschenkverpakkingen. De klanten blijven bij ons terechtkunnen in de overgebleven filialen en ook hun spaarkaarten blijven behouden."