"Mogelijk weer topweekend kwijt"

HORECA BOOS OMDAT STAD VERTREK RONDE VAN VLAANDEREN DREIGT TE VERLIEZEN

De start van de Ronde van Vlaanderen lokt al twintig jaar een massa volk naar de Markt van Brugge.
Benny Proot De start van de Ronde van Vlaanderen lokt al twintig jaar een massa volk naar de Markt van Brugge.
De Brugse horeca houdt zijn adem in, nu Antwerpen de nieuwe startplaats voor de Ronde van Vlaanderen dreigt te worden. "We riskeren weer een topweekend kwijt te spelen", klinkt het alom. Het stadsbestuur is de gebeten hond: "Er is veel te lang getreuzeld om het contract te vernieuwen."

Het nieuws dat onze krant zaterdag op haar voorpagina zette - dat het vertrek van de Ronde van Vlaanderen na bijna twintig jaar mogelijk van Brugge naar Antwerpen verhuist - heeft een heel weekend de gemoederen beroerd in de Breydelstad. "Het vertrek moet absoluut hier blijven. Het geeft ons een sterk imago in het binnen- en buitenland. Brugge en de Ronde: dat is een fantastisch huwelijk", zegt voorzitter Karel Hessels van Horeca Brugge.

Karel Hessels.
Benny Proot Karel Hessels.

Gezellig

Toegegeven: die eerste zondag van april is het altijd erg gezellig in Brugge. Duizenden wielerliefhebbers komen dan van het spektakel op 't Zand en de Markt genieten, vaak onder een eerste schuchtere lentezonnetje. Ook de renners lieten al meermaals verstaan dat de start van de Ronde in Brugge een van hun hoogtepunten van het jaar is. Zowel Tom Boonen als Philippe Gilbert staken in het verleden al de loftrompet van de stad.


"Voor Brugge is het een topweekend", analyseert Joeri Vandenberghe van Lace Hotel op 't Zand. "Wij zijn dan altijd volgeboekt met buitenlanders, die al op vrijdagavond aankomen, de tocht voor wielertoeristen meepikken en nadien ook de start van de eliterenners bijwonen. Ook de brasserie zit tijdens die dagen goed vol. Mochten we dat evenement kwijtspelen, dan verliezen we opnieuw een topweekend."


Hetzelfde geldt voor het gerenommeerde hotel Navarra, waar general manager Benedikte De Bruycker elk jaar weer verrast wordt door het aantal gasten dat effectief een fiets meeneemt op hotel. "Ik sta er telkens van te kijken. Ze komen voor de wielerkermis en het brengt veel volk op de been. Wat zou het jammer zijn mochten we dat kwijtspelen."

Joeri Vandenberghe.
Benny Proot Joeri Vandenberghe.

Opbod

Rudy Coussaert van hotel Weinebrugge mag elk jaar onder meer Topsport Vlaanderen en Trek verwelkomen in zijn hotel. "Ik kan het niet geloven dat Brugge dit evenement zo maar zou laten gaan", zegt hij. "De vele duizenden supporters op 't Zand, in de Steenstraat en op de Markt: dat is bijna nergens te evenaren. Ik heb het gevoel dat het hier gaat om een opbod, een truc van de organisator om het onderste uit de kan te halen." Commercieel zou het voor Coussaert, die ook twee zaken heeft op de Markt, een streep door de rekening zijn. "Maar dat deert me nog het minste. Het is vooral gevoelsmatig dat dit een ontgoocheling zou zijn. Zoals Milaan-San Remo moet eindigen op de Via Roma, zo moet Vlaanderens Mooiste in Brugge starten", voert hij aan.

Niet verrast

Horecavoorzitter Karel Hessels was zaterdag niet verrast door het nieuws. "Ik hoor al langer verhalen over steden die 'onze' start willen afnemen. Dat is ook logisch, als je ziet wat een groot internationaal succes het is. Sinds een paar jaar wordt de wedstrijd ook live uitgezonden. Geen enkele klassieker wordt zo meebeleefd als de Ronde. Twintig jaar geleden, toen Brugge de startplaats werd in plaats van Sint-Niklaas, was die belangstelling nog veel minder. Ik denk dat zowel de Ronde als Brugge mee geprofiteerd hebben van dat succes. Ze hebben mekaar versterkt. Daarom zou het ook zonde zijn om dat verhaal te zien eindigen. Ik vrees dat het nu een soort opbod wordt, waarbij steden elkaar de loef proberen af te steken."


Ook op sociale media leeft het onderwerp enorm. Veel Bruggelingen wijzen met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur, dat volgens hen te lang heeft getalmd om het aflopende contract te verlengen.


De organisatie van de start zou zo'n 200.000 euro kosten.

Rudy Coussaert.
Benny Proot Rudy Coussaert.