"Moeten zelfs kunstenaars weigeren"

BEELDENROUTE PAKT UIT MET RECORDAANTAL DEELNEMERS

Peter, Bart en Gracien Dendooven bij een van de beelden in het witte dorp.
Foto Benny Proot Peter, Bart en Gracien Dendooven bij een van de beelden in het witte dorp.
Nooit eerder toonden zoveel beeldend kunstenaars hun werk tijdens de Beeldenroute in Lissewege. Liefst 130 kunstenaars komen hun werken showen in het witte dorp, een record. "En ik moet er nog weigeren", zegt organisator Gratien Dendooven (78). Dat het evenement 150.000 bezoekers trekt én er ook tientallen werken verkocht worden, speelt de populariteit in de kaart.

Van 7 juli tot en met 24 september exposeren 130 kunstenaars in totaal 350 beelden tijdens de 23ste editie van de Beeldenroute in Lissewege. Op zes locaties staan beelden opgesteld: domein Ter Doest, het marktplein, de kerk, de tuin van de pastorie, aan het Lisseweegs Vaartje en in de Pol Dhondtstraat. Vorig jaar lokte de route liefst 150.000 bezoekers, gemiddeld zo'n 300 per dag en op drukke dagen zelfs tot 2.000 mensen per dag.


"Het anders zo stille polderdorp wordt dan even plat gewandeld door bezoekers uit binnen- en buitenland", zegt Gratien Dendooven (78), die de route 23 jaar geleden heeft opgestart. "Ook de kunstenaars komen uit binnen- en buitenland. Onze bekendste beeldend kunstenaars zoals Johny Werbrouck, Fernand Vander Plancke, Irenée Duriez en Jef Claerhout zijn hier van de partij. Het zijn mijn vaste waarden. Maar ook kunstenaars uit Nederland, Luxemburg en Frankrijk komen hier hun beelden zetten. En elk jaar kiezen ze nieuwe werken. Ik denk dat geen tien procent van de beelden ooit al eerder op deze Beeldenroute is vertoond. Er zijn dit jaar ook twintig nieuwe kunstenaars, mensen die hun werk hier nooit eerder hebben getoond."

Visueel aspect

Voor de familie Dendooven is de Beeldenroute van groot belang geworden. Ook Peter en Bart Dendooven volgen het nauw op. Zij zijn sommelier en chefkok van Hof Ter Doest, waar ook heel wat beelden zijn opgesteld. "Voor onze klanten is dat visuele aspect wel belangrijk. Niet alleen de abdij op het domein, maar ook de kunstwerken trekken volk. In de zomer zie je mensen hun tafel op het terras wel eens verlaten om de kunstwerken van dichtbij te kunnen zien. Het is een waar evenement."


Naast het grote bezoekersaantal is er nog een reden waarom de kunstenaars er in Lissewege maar al te graag bij zijn. "Hier kunnen ze hun werken verkopen", knipoogt Gratien Dendooven. "Hoeveel werken er elk jaar verkocht worden, weet ik niet. Niet elke kunstenaar loopt daarmee te koop. Maar het zijn er tientallen. En dat gaat over duizenden euro's, hé. Voor sommige beelden kom je met 20.000 euro niet toe."

Nooit vandalisme

Rest de vraag of die beelden voldoende beschermd staan. Ze staan immers drie maanden lang in de openlucht.


"Wij hebben in die 23 jaar nooit één geval van vandalisme gekend", zegt Dendooven.


"De beelden staan niet aan de kust, hé. Daar lopen wel eens jongeren rond die uit verveling dingen stuk maken. Hier in Lissewege heb je dat gelukkig niet."


De beeldenroute van Lisseweg is gratis te bezoeken. Op elke locatie liggen programmaboekjes.