"Mensen kijken graag naar werken"

ENGELSE PUB OPENT OP 'T ZAND TIJDENS HERAANLEG

Na bijna twee jaar leegstand verandert het 18de-eeuwse pand op de hoek van 't Zand en de Speelmansrei in een Engelse pub: café James. Uitbater Bodo Strenger, die al een B&B heeft in Brugge, schenkt vanaf februari de vroegere Déjà Vu een tweede leven. "Dat ik de zaak tijdens de heraanleg van 't Zand open? Mensen kijken graag naar werken."

Al vier jaar baat Bodo Strenger (50) in de Beenhouwersstraat in Brugge bed and breakfast Camelias uit. Daarvoor was hij ook al actief in de horeca: Strenger verdiende zijn strepen in badplaats Cadzand, waar hij onder meer de plak zwaaide in De Branding en strandpaviljoen De Zeemeeuw. "Daarna kwam ik in Damme terecht, waar ik jarenlang De Damsche Poort heb uitgebaat. Door familiale omstandigheden ben ik in Brugge beland, waar ik met plezier een bed and breakfast run."

Maar het horecabloed kruipt waar het niet gaan kan. "Ik heb mijn zinnen al een tijdje gezet op het leegstaand pand op 't Zand", zegt Bodo Strenger.

EK voetbal

"Maar de voorwaarden waren lange tijd niet haalbaar. Nu zijn ze dat wel en heb ik heel veel zin om weer achter de tapkraan te staan." Het jongerencafé Déjà Vu was lang een vaste waarde in Brugge. Twee jaar geleden sloot de zaak. Sindsdien was het pand wel nog de locatie voor een pop-upbar tijdens het Europees kampioenschap voetbal van vorige zomer. "De komende week starten we met het vernieuwen van de zaak. Er is wel wat werk aan, want de verwarming heeft er twee jaar niet gewerkt. Ook aan de gevel is wat oplapwerk nodig", zegt Strenger.

Café James, zo gaat de nieuwe zaak heten, mikt op een iets ouder publiek, al zijn jongeren er ook welkom. "Het wordt een typische Engelse pub", zegt de nieuwe uitbater.

Concertgebouw

"We zijn open van 12 uur 's middags tot 1 uur 's nachts en draaien ook een ander repertoire dan de vele jongerencafés in de buurt. Brugge telt veel Britse toeristen. Die zullen zich wel aangesproken voelen. Maar ik wil ook een alternatief bieden voor mensen die na een avondje in het Concertgebouw nog wat willen bijpraten. Er is wat dat betreft nog ruimte voor een nieuwe zaak in Brugge", vindt Strenger, die één gerecht op zijn menukaart zet: een halve kip met brood. "De kip haal ik vers op de zaterdagmarkt. Ik wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van personeel. Een halve kip bereiden, lukt me ook in mijn eentje."

Ondergrondse parking

Als de werken wat opschieten, opent café James in de loop van volgende maand de deuren. Dat is een opmerkelijke timing, want momenteel zijn er volop werken bezig op 't Zand. Die duren nog tot halfweg 2018. "Ach, daar zit ik niet mee in", zegt Strenger. "Mensen kijken graag naar werken en daar zullen ze vanaf mijn zaak een goed zicht op hebben. Bovendien blijft de ondergrondse parking gewoon open en blijven ook de markt en enkele evenementen hier gewoon doorgaan."

En hoe combineert hij straks James met zijn eigen B&B? "Mijn gasten zullen hier een glaasje te drinken aangeboden krijgen. Dat wordt meteen hun eerste kennismaking met Brugge."

Bodo Strenger aan het pand waar hij zijn Engelse pub zal onderbrengen.
Benny Proot Bodo Strenger aan het pand waar hij zijn Engelse pub zal onderbrengen.