'Meest vrouwvriendelijke' festival nu nog groter

WECANDANCE VERWACHT 30.000 BEZOEKERS, ONDER WIE VOORAL DAMES

Jongedames genieten van het festival, hier in 2014. Wecandance blijkt erg geliefd bij vrouwen.
Florian Van Eenoo photonews Jongedames genieten van het festival, hier in 2014. Wecandance blijkt erg geliefd bij vrouwen.
Het 'meest vrouwvriendelijke festival' van het land, Wecandance, strijkt voor de vierde keer neer op het Zeebrugse strand. Maar liefst 62 procent van de bezoekers is vrouw. Dit jaar pakt organisator Bart Roman het nog groter aan en mikt Wecandance op 30.000 bezoekers.

Thema van de vierde editie van Wecandance, op 13 en 14 augustus, is 'Space'. De ruimte zal terug te vinden zijn in veel metaalkleuren en transparante materialen. Het festivalterrein op het Zeebrugse strand wordt dit jaar opnieuw een stuk groter. Door het succes zullen nu per dag 15.000 bezoekers toegelaten worden. Vorig jaar lokte Wecandance over twee dagen 20.000 festivalgangers, in het eerst jaar waren dat er 5.500.

Niet te groot worden

"We hebben nu zwaar geïnvesteerd om nog meer volk toe te laten. Maar we blijven een klein 'boutique'-festival", zegt oprichter Bart Roman. "Het is nooit onze bedoeling om de grote commerciële festivals achterna te gaan. Het mag immers niet te druk worden met bezoekers die als sardines op elkaar zitten. Als we te groot worden, zullen we compromissen moeten sluiten en dat willen we niet. We mikken op 30.000 bezoekers, maar dat hangt uiteindelijk ook van het weer af."


Die alternatieve aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar liefst 62 procent van de bezoekers is vrouw. Op andere festivals is de verhouding man/vrouw in evenwicht, of zijn de mannen in de meerderheid. Dat maakt van Wecandance het 'vrouwelijkste festival' van ons land. "We zijn daar best gelukkig mee", zegt Bart Roman.

Mode

"We profileren ons niet alleen op 'mannelijke' zaken zoals de muziek, maar ook op mode, food, kunst en de totale beleving. En dat spreekt vrouwen aan. Alle foodpartners zorgen bijvoorbeeld voor een speciaal gerecht. Zo zullen er Wecandance-pralines en een speciale Wecandance-thee zijn. Verder komt ook toprestaurant The Jane opnieuw twee dagen koken voor 625 vips. Sergio Herman en ik zijn erg enthousiast." Wecandance blijft een muziekfestival, maar grote namen staan er nooit op de affiche. Er zijn vier podia met telkens een andere soort dansmuziek en hiphop. "De 'true spirit' van ons festival is mensen nieuwe dingen leren kennen. We werken voor keuze van de artiesten steeds samen met clubs en partners die voor de nieuwste trends zorgen", aldus Bart Roman.


Het stadsbestuur van Brugge is blij met het groeiende succes van Wecandance in Zeebrugge. Maar liefst 75 procent van de bezoekers komt uit de driehoek Antwerpen-Gent-Brussel en zakt dus speciaal voor Wecandance af naar de Brugse badplaats.

Benenwerk

"Het was een gok om met Wecandance te starten in Zeebrugge. Het festival vindt in hetzelfde weekend als Benenwerk plaats en dat was geen evidente keuze. Maar nu zien we dat beiden ontploffen qua bezoekersaantal", zegt schepen van Evenementen Annick Lambrecht (sp.a). "We hopen dat het succes van Wecandance meer organisatoren aanzet om eenmalige concerten te houden op het Zeebrugse strand, zoals we ooit Bon Jovi hadden (in 2011, red.). Vreemd dat niet meer organisatoren de mogelijkheden van Zeebrugge inzien."