"Meer politie, maar je zal het niet merken"

TERREURMAATREGELEN OP CACTUSFESTIVAL? NIET TEN KOSTE VAN DE SFEER, STELT ORGANISATOR

Een duik in het openluchtzwembad nemen? Ook dat is opnieuw Cactusfestival.
Archieffoto Proot Een duik in het openluchtzwembad nemen? Ook dat is opnieuw Cactusfestival.
Na bijna 30.000 bezoekers vorig jaar ligt de lat hoog voor het 36ste Cactusfestival op 7, 8 en 9 juli. De voorverkoop belooft in elk geval veel goeds. Het openluchtzwembad keert ook terug. "Er zal ook meer politie aanwezig zijn, maar dat zal de festivalganger niet opvallen", zegt organisator Patrick Keirsebilck.

Dozen vol polsbandjes, drank- en eetbonnen en programmaboekjes liggen klaar in de kantoren van Cactus Music in Sint-Andries. Op het landschapsbureau van de organisatie staan de laptops en telefoons klaar om als crisiscentrum te dienen. Dan voel je: het Cactusfestival in het Minnewaterpark zit eraan te komen. "Die gezonde nervositeit is er stilaan", vertelt Patrick Keirsebilck. "Het is een hectische periode, maar ook eentje waar je veel voldoening van krijgt. Vanaf nu houden we de weersvoorspellingen in het oog en duimen we dat 'Explosions in the Sky' dit jaar wél naar Brugge afzakt."


Die Amerikaanse band stond al twee keer eerder op de affiche van Cactusfestival, maar haakte telkens af. "Ze zegden twee keer af door een sterfgeval in de familiekring van de bandleden. We zijn nu een week voor de start van het festival en ze hebben nog niet afgebeld. Het ziet er dus goed uit", knipoogt Patrick Keirsebilck. Met onder meer Steve Winwood, Roisin Murphy, Kaiser Chiefs en Goose op het podium kan deze editie weer een voltreffer worden. "De voorverkoop loopt goed. Het gaat iets minder snel dan vorig jaar, maar dat was een topeditie, misschien wel de beste van de afgelopen tien jaar. Het wordt moeilijk om dat te evenaren." Nochtans doen ze er bij de organisatie alles aan. Zo mogen de bezoekers nog meer beleving verwachten.

Iedereen Vip-bar

"Vorig jaar hebben we geëxperimenteerd met een 'hang out-zone' achter de rode luifel op het terrein. Dat is toen een enorm succes geworden. Het openluchtzwembad komt ook dit jaar terug, net als strandstoelen met zicht op het water en speeltoestellen voor de kinderen. Ook de Iedereen Vip-bar, op een verhoog met zicht op het hoofdpodium, is een blijver. Elke bezoeker kan zich daar even vip wanen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een drankje kopen dat 1 euro duurder is dan in de gewone bar. De opbrengst gaat naar Solar Zonder Grenzen, een goed doel."

Piramide

Naast de korte bar kan je straks op verscheidene verhoogjes in een zitbank plaatsnemen. Het zal er uitzien als een piramide. "We hadden altijd al de reputatie een familiefestival te zijn met veel beleving. Tot vorig jaar hebben we te weinig vernieuwing gebracht op dat vlak. We zijn nu onze schade aan het inhalen." En dan is er nog de veiligheid. Vorig jaar waren er verscherpte maatregelen met fouilles en controles van rugzakken bij de ingang van het festival. Dat blijft dit jaar ook zo. "Het terreurniveau in ons land staat nog altijd op drie. Dat betekent dat we dus opnieuw extra centen moeten opzijleggen voor de veiligheid. Er zal meer politie aanwezig zijn, maar dat zal de festivalganger verder niet opvallen", aldus Keirsebilck.


Het Cactusfestival vindt plaats op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli. Kaarten en meer info op www.cactusfestival.be.