"Marathon is echte vervanger van Ronde"

MEER DAN ZESDUIZEND LOPERS EN WANDELAARS AAN DE START

Mede dankzij het goede weer kwamen meer dan zesduizend deelnemers aan de start.
Benny Proot Mede dankzij het goede weer kwamen meer dan zesduizend deelnemers aan de start.
Met meer dan zesduizend lopers en wandelaars is de tweede editie van de Great Bruges Marathon een groot succes geworden. "Dit is de echte vervanger van de verloren start van de Ronde van Vlaanderen", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

De Brugse hotels hebben een topavond genoteerd: zaterdag op zondag verbleven meer mensen in Brugge dankzij de Great Bruges Marathon. Veel buitenlanders, want meer dan 55 nationaliteiten gespreid over tweeduizend deelnemers stonden aan de start van de mythische afstand van 42,195 kilometer.

Onderweg kregen de lopers een verfrissing aangeboden.
Benny Proot Onderweg kregen de lopers een verfrissing aangeboden.

Hoogtepunten

Omdat de organisatoren van Golazo Sports er ook nog populaire afstanden, zoals de halve marathon, bij programmeerden en ook wandelaars welkom waren, liep het deelnemersveld vlot op tot boven de zesduizend. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als de Nacht van Vlaanderen in Torhout. Dat is al veertig jaar een vaste waarde voor lopers en wandelaars in het voorjaar.


Europees marathonkampioen Koen Naert gaf zondag om klokslag 9 uur aan de Dijver het startschot voor de marathon. Zelf won hij even later de halve marathon. De lopers trokken onder een heerlijk herfstzonnetje naar de kust van Zeebrugge en keerden daarna terug om te finishen in de schaduw van het Belfort op de Markt. "Onderweg waren passages langs pittoreske dorpen zoals Lissewege, Dudzele en Koolkerke toch wel hoogtepunten", zegt Rutger Beke, die tweede eindigde. "Ik hoorde van veel kameraden dat ze Brugge op een andere manier hebben leren kennen."

De leerlingen van Spermalie hadden een lekker bordje voorbereid voor de deelnemers.
RV De leerlingen van Spermalie hadden een lekker bordje voorbereid voor de deelnemers.

Culinair

Ook op culinair vlak viel er heel wat te ontdekken. Na de finish werden alle marathonlopers aan de foodmarket op de Burg getrakteerd op een degustatiebord met vier gerechtjes. Ook de lopers van de halve marathon kregen een aantal hapjes geserveerd en voor de wandelaars van de halve marathon was er onderweg zelfs een bevoorrading met cava en chocolade van Chocolatier Dumon. De deelnemers aan de nieuwe Family Walk van acht kilometer kregen tijdens hun passage door Hotelschool Spermalie een degustatiebordje in de handen. Na de finish volgde als uitsmijter nog een Brugse Zot. Veel Brugser kan je het als organisatie niet maken. De 'cheering zones', met onder andere dj's op het Sasplein, vielen ook in de smaak.

Ronde van Vlaanderen

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) genoot mee. De Great Bruges Marathon moet - net als de Elfstedenronde vroeger op het jaar en de Driedaagse - het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen mee helpen opvangen. "Dit is eigenlijk de echte vervanger. Vorig jaar viel dat al op en dit jaar neemt het aantal deelnemers nog toe. De hele stad leeft mee met dit nieuwe evenement en mensen uit andere landen maken kennis met Brugge. Ze komen zeker nog eens terug."