"Komst Sligro is erg zorgwekkend"

HORECAGROSSIERS HEKELEN NEDERLANDSE CONCURRENT OP PHILIPS-SITE

Roderick D'Hoore (Horeca Totaal) en Dirk De Prest (Horeca Foods) zijn faliekant tegen de komst van Sligro op de Philips-site .
Benny Proot Roderick D'Hoore (Horeca Totaal) en Dirk De Prest (Horeca Foods) zijn faliekant tegen de komst van Sligro op de Philips-site .
Er heerst grote ongerustheid bij de Brugse horecagrossiers nu het Nederlandse Sligro een vestiging wil openen langs de Pathoekeweg. Op de oude Philips-site plant de horecagroothandel een vestiging van 13.000 vierkante meter. Horeca Totaal en Horeca Foods vrezen dat het een veredelde winkel wordt.

Ruim een maand geleden kondigde de Nederlandse food- en retailhandel Sligro aan een nieuwe vestiging te bouwen langs de Pathoekeweg in Brugge. De plannen van het bedrijf tonen aan dat er liefst 8.000 vierkante meter op het gelijkvloers en 3.000 vierkante meter op de verdieping aan toonzaal wordt gecreëerd. Daar schuilt volgens concurrenten Dirk De Prest van Horeca Foods en Roderick D'Hoore van Horeca Totaal een groot gevaar. "We zien dat in Vlaanderen de regels voor Sligro soms anders lijken. Ze doen een vergunningsaanvraag voor een vestiging waar alleen professionelen uit de horeca terecht kunnen, terwijl alle plannen aangeven dat het om een winkel gaat waar iedereen inkopen kan doen. Bij de aanvraag in Antwerpen leidde dat al tot procedures voor meerdere rechtbanken en grote deining in de gemeenteraad. We hopen dat Brugge toch alert is voor dergelijke praktijken."

De Philips-site waar de groothandel zou komen.
Benny Proot De Philips-site waar de groothandel zou komen.

Goedkope grond

De grootste bevoorraders van de lokale horeca, die allebei al 25 jaar in het vak zitten, benadrukken dat ze niets tegen een extra concurrent hebben. "Maar dan moeten de regels gerespecteerd worden. Op de industriezone langs de Pathoekeweg geldt dat slechts tien procent van de gelijkvloerse bebouwde oppervlakte mag ingenomen worden door een toonzaal, met een bovengrens van 500 vierkante meter. Uit de plannen lijkt dat niet zo te zijn. In onze groothandels kunnen particulieren beperkt terecht, maar wij hebben ons daarvoor wel moeten vestigen in passende zones waar de prijzen van de gronden een pak duurder zijn. Het zou helemaal niet eerlijk zijn als dat plots kan op veel goedkopere industriegrond."

Multinational

In Nederland is Sligro de vierde grootste retailer van het land. In Brugge wil het bedrijf dertig mensen tewerkstellen. "In Brugge is de concurrentie vandaag al messcherp", zegt De Prest. "De prijzen liggen hier vandaag lager dan in Nederland. Sligro is een beursgenoteerde multinational die concurrenten opkoopt, om daarna met beperkte concurrentie de prijzen te doen stijgen. Onze klanten in Nederland bevestigen die werkwijze. Die aanpak staat haaks op onze eetcultuur." Tot slot vrezen de twee Brugse concurrenten ook een mobiliteitsprobleem langs de Pathoekeweg als daar nog eens een grote horecaspeler bij komt.


Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) laat voorlopig niet in de kaarten kijken. "Ik heb met alle partijen samengezeten in dit dossier. Dit wordt vanuit de stad bekeken volgens de regels van de ruimtelijke ordening op die plaats. Iedereen moet zich daaraan houden."