"'Joske' blijft altijd één van ons"

CERCLEFAMILIE IN ROUW NA OVERLIJDEN VOORMALIGE STERSPITS JOSIP WEBER

Reporters
Cercle Brugge rouwt om het overlijden van Josip Weber (52), die ooit verkozen werd tot tweede grootste speler aller tijden van de Vereniging. Het rouwregister in het

stadion wordt in sneltempo volgeschreven en vrienden van Josip blikken terug op zijn Brugse passage. "We gingen nog twee keer per jaar samen tennissen", zegt vriend Franky Carlier.


Cercle Brugge laat het overlijden van Josip 'Joske' Weber, die de strijd verloor tegen kanker, niet zomaar voorbijgaan. Kort na de bekendmaking werd een rouwregister gelegd in het secretariaat van de Vereniging. Tot en met vrijdag kan je er tussen 13.30 en 17.30 uur een boodschap kwijt. Bert Lameire en Franky Carlier, twee dierbare vrienden van Weber, tekenden het boek als eerste.


"Ik heb Josip al heel vroeg leren kennen. Ik was net bestuurder van groen-zwart toen hij eind jaren tachtig doelpunten begon te maken. Door zijn komst hebben we toen nog twee ex-Joegoslaven aangetrokken (Tipuric en Karadzic, red.). Ze vormden de gouden driehoek van Cercle. Het is een van de mooiste periodes uit de geschiedenis van onze ploeg."


Later werden hij en Josip goede vrienden. "We hielden nog altijd veel contact, al verliep dat de laatste maanden via zijn echtgenote. Josip kwam nog twee keer per jaar naar België en toen gingen we altijd tennissen. Hoewel hij toch een vedette was, bleef hij altijd met de voeten op de grond."


Marc Van Maele knikt. De huidig bestuurder had de voetballer Weber graag een Gouden Schoen zien winnen. "Drie keer topschutter: daar zou je vandaag zeker een Schoen mee halen. Maar het is hem als speler van Cercle jammer genoeg nooit gegund."

Trouw supporter Paul Blondeel ondertekent het rouwregister op het secretariaat van de Vereniging.
Benny Proot Trouw supporter Paul Blondeel ondertekent het rouwregister op het secretariaat van de Vereniging.

Familie

Paul Blondeel, zestig jaar supporter van groenzwart, kwam het rouwregister ook tekenen. Josip Weber en Cercle, dat was een droomhuwelijk, vindt hij.


"Vooral omdat hij een mooie, onbaatzuchtige mens was. Josip was erg toegankelijk, zei tegen iedereen 'goeiedag' Hij was ook een guitige jongen. Hij maakte deel uit van onze familie. Telkens hij in België was, kwam hij naar Cercle. Dan vind ik het maar normaal dat ik hier een tekstje kom schrijven voor hem."


Supporter Georges Debacker, die het nieuws op vakantie in Spanje vernam, vindt dat de Vereniging moet afscheid nemen van één van zijn populairste spelers.

Naar Kroatië

"Na Julien Verriest was Josip Weber hét icoon van Cercle. Dat hebben de supporters bij de viering van ons honderdjarig bestaan overigens ook zo aangegeven. Dat wil wat zeggen."


Vandaag vertrekken vriend Franky Carlier en bestuurslid Filips Dhondt naar Kroatië om er vrijdag om 15 uur de begrafenis bij te wonen.


Op zondag speelt Cercle thuis tegen Beerschot Wilrijk met een rouwband. Er is een minuut stilte gepland en er zullen foto's en filmpjes van Josip Weber in het stadion getoond worden.