"Je moet ZIEK zijn om dit te doen"

ZES KINDERGRAVEN VERNIELD OP KERKHOF SINT-KRUIS

Bernadette Osaer met haar schoondochter Kimberley en kleinkinderen Milan en Jarne.
Mathias Mariën Bernadette Osaer met haar schoondochter Kimberley en kleinkinderen Milan en Jarne.
"Dit is verwerpelijk. Andere woorden zijn er niet voor", zegt schepen van groen Philip Pierins (s.pa). Het stadsbestuur van Brugge is van plan klacht in te dienen tegen onbekenden nadat zes kindergraven werden vernield op het kerkhof in Sint-Kruis. De nabestaanden pleiten er ondertussen voor om het kerkhof 's avonds te sluiten.

Het vandalisme op het Stedelijk kerkhof in Sint-Kruis zet kwaad bloed. Niet alleen de nabestaanden reageren vol afkeer. Ook de stad Brugge haalde fel uit naar de daders, die voorlopig onbekend zijn. "Dit is de ergste vorm van vandalisme. Je moet al ziek zijn om zoiets te doen", zegt schepen van groen Philip Pierins (s.pa). De stad zal wellicht een klacht indienen tegen onbekenden. "Op grafschennis staan gevangenisstraffen tot één jaar en boetes. Ook de kosten van het herstel zullen verhaald worden op de daders. De politie is een onderzoek gestart en bevroeg de buurt. Ik roep de schuldigen op om zich aan te geven."

Verschillende graven werden vernield op het kerkhof Sint-Kruis.
Mathias Mariën Verschillende graven werden vernield op het kerkhof Sint-Kruis.

Kerkhof sluiten

Volgens de nabestaanden en verschillende bezoekers van de begraafplaats kon de ellende vermeden worden indien het kerkhof was afgesloten. "Het kerkhof is al jaren niet meer afgesloten. Ik was van plan om volgende week een brief te schrijven naar het stadsbestuur om die zaak aan te kaarten. Jammer genoeg is het nu te laat", zegt Raymonde Beirens. Het graf van haar zoontje werd zwaar beschadigd. Ze vraagt dan ook een oplossing. "Na het afhaken van de vorige conciërge blijven de poorten dag en nacht open staan. Dat kan toch niet." Ook Geert Van Der Plaetse (46) is dezelfde mening toegedaan. Hij kwam gisterenochtend de schade aan het graf van zijn zoontje opmeten en pleit voor het afsluiten van het kerkhof. Al is niet iedereen dezelfde mening toegedaan. Bernadette Osaer (56) komt elke dag haar overleden kleinkind bezoeken. "Wat doe je dan met mensen die lang moeten werken en 's avonds een bezoekje willen brengen aan hun dierbaren? Er valt zeker iets voor te zeggen om het kerkhof te sluiten na een bepaald uur, maar dan straf je natuurlijk ook de mensen die op een later tijdstip willen komen. De poorten 's nachts afsluiten zou een perfecte oplossing zijn, al weet ik niet in welke mate dat te regelen valt", aldus Bernadette. "Zelf kan ik pas na mijn werk komen. Als de poorten te vroeg zouden sluiten, zou ik dus nauwelijks nog mijn zoontje kunnen bezoeken", vervolgt haar schoondochter Kimberley Lefevere. Volgens schepen Pierins moeten sinds midden oktober alle Brugse begraafplaatsen vanaf 17 uur gesloten zijn. "Maar met kwade wil kan je overal binnen geraken."

Mathias Mariën

Camerabewaking

Toch was dat volgens verschillende bezoekers niet het geval. "Blijkbaar een gebrek aan personeel na het stoppen van de vorige conciërge", zegt Johan Duyck, afgevaardigde van de grafcommissie Brugge. Extra maatrelen of camerabewaking komen er voorlopig niet. "Omdat er overdag heel veel sociale controle is door mensen die graven bezoeken", zegt schepen Philip Pierins. "'s Nacht is alles er pikdonker. Je mag er toch nog altijd op rekenen dat het in de volksaard en opvoeding ligt om het respect voor de nagedachtenis van mensen te bewaren", aldus Pierins.


De Brugse politie liet al weten de komende tijd wel extra aandachtig te zijn in de buurt van begraafplaatsen.

Ook gisteren omstreeks 19 uur was het kerkhof niet gesloten.
Mathias Mariën Ook gisteren omstreeks 19 uur was het kerkhof niet gesloten.