"Indianen eten pralines niet op. Zij likken eraan"

CHOCOLATIERS TREKKEN VOOR ÉÉN-PROGRAMMA NAAR COSTA RICA

Chocolatiers Stephan Dumon, Pol Depla, Henk Deceukelier en Sheila Vanden Heede.
Benny Proot Chocolatiers Stephan Dumon, Pol Depla, Henk Deceukelier en Sheila Vanden Heede.
Vier Brugse chocolatiers hebben voor het één-programma 'Beroepen Zonder Grenzen' het avontuur van hun leven beleefd. Ze trokken naar Costa Rica om er tussen de cacaoboeren en indianen te leven. "We willen nu zelf een winkel beginnen met cacaobonen van daar", zeggen ze.

Het productiehuis Sputnik Media vond de vier chocolatiers via de Brugse Chocoladegilde. Ze zochten vier gepassioneerde ondernemers die elkaar ook al een beetje kenden. In de week van 10 tot 17 maart trokken uiteindelijk Stephan Dumon (45), Pol Depla (50), Sheila Vanden Heede (44) en Henk Deceukelier (51) naar Costa Rica. "Vanaf dag één werden we in twee groepen van twee gesplitst", zegt Stephan Dumon, die tegenwoordig pralines met zoetstof maakt. "Samen met Pol trok ik naar San José, waar we bij een familie logeerden met een kleine cacaoplantage. De boeren deden er alles: kweken, vermalen en roosteren. Dat deden ze op een fiets, met een ingenieus systeem midden in het oerwoud tussen de slangen en de leguanen. We zijn daar met open armen ontvangen. Ons avontuur was er dus eentje om in te kaderen. Al hebben we ook gevoeld hoe arm de boeren waren. Ze overwogen om hun cacao te laten schieten en bananen te kweken. Zo dramatisch is de prijs die ze voor hun product nog krijgen. Het is bovendien een arbeidsintensief proces", zegt Dumon.


Helemaal anders was het 200 kilometer verder bij de Bribri-indianen, waar Sheila en Henk gehuisvest waren. De indianen stonden bij aankomst nogal sceptisch tegenover de komst van de westerlingen. "Ze beleefden de cacao ook op een heel andere manier", zegt Sheila, die eigenlijk afkomstig is uit Spiere-Helkijn, maar ook in Brugge een zaak heeft.

De Bruggelingen aan de slag op de cacaoplantage.
Benny Proot De Bruggelingen aan de slag op de cacaoplantage.

Spiritueel

"Cacao werd er vooral als spiritueel middel gebruikt. Ze maakten er een godendrank van. We verbleven op een boerderij tussen de dieren. Maar als er gegeten moest worden, dan moest dat steevast apart: de indianen en de Bruggelingen ver van elkaar. Dat vonden we wel jammer."


Maar ondanks de cultuurshock brak het ijs naarmate de reis vorderde. "We hebben veel respect gekregen voor hun werk", zegt Henk De Ceukelier. "Op een bepaald moment vielen hun ogen uit hun kassen. Sheila probeerde met de cacao een soort van praline met vulling te maken. In plaats van de praline op te eten zoals wij dat doen, likten ze eraan. 'Om er optimaal van te genieten', zeiden ze."

Nieuwe winkel

De vier chocolatiers kwamen terug met een rugzak vol ideeën. Niet het minst om zelf een nieuwe zaak te beginnen. Ze hebben plannen om later dit jaar een nieuwe chocoladewinkel te starten in de Mariastraat. Daarin willen ze de basis tonen: van bean to bar, ofwel van basisproduct tot chocoladereep. "In de Verenigde Staten komen zo'n chocoladewinkels als paddenstoelen uit de grond. We geloven ook in dat concept en gaan daarvoor samenwerken met de lokale boeren in Costa Rica en de rest van Zuid- en Midden-Amerika. Wij zien het als onze plicht om de lokale boeren daar te steunen. Ons concept zou uniek zijn in Vlaanderen."


Wie benieuwd is naar de avonturen van de Brugse chocolatiers, kijkt komende maandag om 20.35 uur naar één.