"Ik zal mijn mannetje wel staan"

KAREN KEYGNAERT IS DE ENIGE VROUWELIJKE CHEF DIT WEEKEND

Karen van A'Qi staat vanaf zaterdag tussen 29 mannelijke chefs.
Foto Benny Proot Karen van A'Qi staat vanaf zaterdag tussen 29 mannelijke chefs.
Dertig chefs tonen vanaf zaterdag op 't Zand het beste van zichzelf tijdens Kookeet, het grootste openluchtrestaurant van het land. Opvallende vaststelling: slechts één vrouwelijke chef roert in de kookpotten. Dat is Karen Keygnaert van sterrenzaak A'Qi in Sint-Andries. "Als vrouw een toprestaurant uitbaten, is niet eenvoudig."

Het zal voor Karen Keygnaert zaterdag, zondag en maandag de eerste keer zijn op Kookeet. Ze nam eind vorig jaar de koksmuts in sterrenrestaurant A'Qi langs de Gistelsesteenweg over van Arnold Hanbuckers. Als richtlijn kreeg Karen van de stad mee dat ze best zo'n 1.000 hapjes per dag voorziet. Een aantal dat tot de verbeelding spreekt. "Als je bedenkt dat ik elke service voor zo'n veertig couverts kook, dan besef je wel dat hier een enorme voorbereiding aan vooraf gaat. Dinsdag heb ik samen met mijn team acht uur gewerkt aan zo'n 2.500 garnaalkroketten. Dat is nog maar een deel van mijn gerechtje. Bovendien zijn we deze week elke dag open, dus dit werk komt er allemaal bij."


Maar komend weekend en maandag is A'Qi wel gesloten, om de boel toch enigszins beheersbaar te houden. Voor Karen Keygnaert was het geen optie om niet deel te nemen aan Kookeet. "Als je ziet dat echt alle toppers uit Brugge eraan deelnemen, dan mag je echt niet ontbreken. Ik vind het ook een geslaagd concept."

Nauwelijks vrouwen

Toch opvallend: Karen is de enige vrouwelijke chef tussen 29 keer testosteron. Het is een vaststelling dat er tussen de topchefs in Brugge nauwelijks vrouwen zitten. "Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat vrouwen hun gezin niet willen laten vallen. Ik heb geen kinderen en heb het thuis allemaal goed georganiseerd. Toch schuilt voor mij daar de verklaring voor het geringe aantal vrouwen achter het kookfornuis van een gastronomisch restaurant. Het is hard werken. Maar wees gerust: ik zal wel mijn mannetje staan."


Aan de stand van A'Qi zal je culinair verwend worden met een rijstkroketje met gember en zwarte sesam, gemarineerde venkel en rode biet, espuma van rode biet, handgepelde garnalen en gekarameliseerde appelsaus. De kostprijs is zes euro. Karen signeert er ook haar nieuwste boek.