"Ik had het kind écht niet gezien"

TRUCKER VRAAGT VRIJSPRAAK VOOR ONGEVAL AAN SCHOOLPOORT

Trucker Cornelis V.H. (58) stond terecht voor het dodehoekongeval op 22 februari dat het leven kostte aan Yamen (6).
Mathias Mariën Trucker Cornelis V.H. (58) stond terecht voor het dodehoekongeval op 22 februari dat het leven kostte aan Yamen (6).
Een 58-jarige trucker vraagt de vrijspraak voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval aan de schoolpoort van het Sint-Lodewijkscollege waarbij een 6-jarige kleuter stierf. Yamen Shelleh belandde er op 22 februari onder de tientonner en overleed aan zijn verwondingen. "Ik heb het kind niet gezien. Dat vind ik verschrikkelijk", sprak de chauffeur de nabestaanden toe.

Het dramatische dodehoekongeval laat nog steeds diepe sporen na bij de familie van Yamen. Dat bleek gisterochtend tijdens de behandeling van het ongeval in de Brugse politierechtbank. Hanan Shelleh, de mama van de kleuter, en de grootvader hadden het zichtbaar moeilijk om voor het eerst oog in oog te staan met de vrachtwagenchauffeur. "Ik voel nog steeds heel veel pijn. Waarom mijn kleinkind? Het was beter mezelf geweest", sprak de geëmotioneerde opa.

Mama Hanan Shelleh en de grootvader van Yamen, die het erg moeilijk had op het proces.
Mathias Mariën Mama Hanan Shelleh en de grootvader van Yamen, die het erg moeilijk had op het proces.

Dodehoekongeval

Uit het pleidooi van hun advocaat blijkt bovendien dat de moeder nog dagelijks de oversteekplaats langs de Gistelstesteenweg moet passeren om één van haar kinderen af te zetten aan dezelfde schoolpoort. Een harde confrontatie. Op 22 februari gebeurde daar namelijk de dodelijke aanrijding. Een 58-jarige trucker stond te wachten aan het zebrapad ter hoogte van het Sint-Lodewijkcollege in Sint-Andries, toen hij na enkele ogenblikken wachten opnieuw vertrok. "Mijn cliënt dacht dat de baan vrij was en keek enkel naar de weg vlak voor zich", verduidelijkte de advocaat van de beklaagde de situatie. Yamen (6) was de laatste van een lange rij die de weg overstak toen de tientonner kwam aangereden. Chauffeur Cornelis V.H. sleurde de kleuter mee onder de wielen. Het jonge slachtoffer overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Syrische kleuter Yamen (6) kwam om het leven na een ongeval op het zebrapad aan de schoolpoort.
Benny Proot De Syrische kleuter Yamen (6) kwam om het leven na een ongeval op het zebrapad aan de schoolpoort.

Vrijspraak

De Nederlandse trucker kwam persoonlijk afgezakt naar de rechtbank en vroeg de vrijspraak. "Mijn cliënt had het fietsertje ook niet kunnen zien. Ook voor hem blijft het een verschrikkelijke gebeurtenis", zegt zijn advocaat Hans Spriet. "Er is bovendien geen enkele getuige die uitsluitsel kan geven over de manier waarop het kind overstak. Stopte het kind eerst nog of niet? De manier waarop het kind op de rijbaan kwam, is heel belangrijk." Daarnaast was er nog discussie of Yamen op of naast zijn fietsje de baan overstak. Al maakt dat volgens de nabestaanden niet veel uit. "De discussie of het kind op zijn fietsje zat of ernaast liep bij de aanrijding, ligt niet aan de orzaak van het ongeval. Mocht het jongetje te voet zijn geweest, zou het ongeval op identiek dezelfde manier gebeurd zijn met dezelfde gevolgen. Uit het rapport van de deskundige blijkt dat Yamen maximaal aan een snelheid van 4 kilometer per uur overstak", zegt meester Dirk De Fauw, die de belangen van de familie behartigt. "We blijven erbij dat Yamen een voorzienbare hindernis was. De vrachtwagen was bovendien volledig uitgerust met diverse spiegels en kon alles goed zien. De volledige aansprakelijkheid ligt bij de trucker."

Tranen

Vrachtwagenchauffeur Cornelis V.H. kwam in tranen voor de rechter. "Voor ik vertrok, heb ik goed gekeken. Dat is nog steeds mijn absolute overtuiging. Ik heb het kind niet gezien. En dat vind ik verschrikkelijk", sprak de man de nabestaanden toe met een krop in de keel. Veel meer kon de Nederlander door de emoties niet uitbrengen. De familie is ondertussen nog steeds op zoek naar een nieuwe woning aan de achterkant van de school. Zo willen ze de dagelijkse confrontatie met de plek van het ongeval vermijden. De rechter doet uitspraak op 20 december.