"Het Clubgevoel, dat bestaat écht"

SVEN VANTOMME BUNDELT GETUIGENISSEN IN BOEK OVER '125 JAAR CLUB BRUGGE'

BRUGGE - Auteur en Clubsupporter Sven Vantomme (34) stelt zondag het boek 'De Club: 125 verhalen over het Clubgevoel' voor. De Kortrijkzaan verzamelde 125 getuigenissen van oud-spelers, medewerkers, fans en vrijwilligers. "Ik kwam tot één conclusie: dat fameuze Clubgevoel bestaat écht. Iédereen wilde meewerken."

Uitgerekend in het jaar dat Club Brugge zijn veertiende landstitel verdedigt, viert blauwzwart de 125ste verjaardag. Supporter en journalist Sven Vantomme (34) kreeg de kans om zijn ervaringen en die van 125 anderen neer te pennen in een jubileumboek. Van Hector Goetinck, de kapitein van de eerste kampioenenploeg in 1920, tot iconen als Jos Volders of Jan Ceulemans: ze krijgen allemaal een plaatsje in het boek. "Het boek is geen encyclopedie van lijstjes of trofeeën", zegt Vantomme. "Het is opgesteld in drie categorieën. In de eerste plaats deel ik mijn eigen ervaringen mee. Als 34-jarige zijn mijn vroegste herinneringen van eind jaren tachtig. De absolute gloriejaren van Club in Europa waren dan net voorbij, maar ik maakte wel de topperiode onder coach Hugo Broos mee. Daar is mijn liefde voor blauwzwart gegroeid. Als kleine jongen zat ik gekluisterd aan de radio bij de verslagen van commentator Jan Wauters. Tegenwoordig heb ik een eigen abonnement in vak 322."

Elf supportersbrieven

Vantomme schreef elf supportersbrieven aan Clubiconen, zoals Jan Ceulemans, Raoul Lambert, Birger Jensen en Franky Van der Elst. Die neerslagen staan in het boek. De rest van de ruim 300 bladzijden zijn opgevuld met korte teksten uit gesprekken met medewerkers, vrijwilligers, oud-spelers en fans. "Ik ben gestart bij André Piccu, een man van 95 jaar, van wie altijd beweerd wordt dat hij het geheugen is van Club Brugge. Niemand weet meer over Club dan hij. En dat is effectief waar. Hij klom op van jeugdtrainer tot afgevaardigde van de eerste ploeg. Wat de spelers niet durfden vertellen tegen succescoach Ernst Happel, vertelden ze tegen André. Dat leverde een schat aan informatie op."

Op zoek naar de roots van oud-speler Pierre Carteus kwam de auteur uit in een cafeetje in Ronse, waar nog een foto van de in 2003 overleden speler boven een biljarttafel hangt. "Ik ben er ook het vervallen stadion van Ronse gaan bezoeken. Daar dwong Club in 1959 de laatste keer promotie naar eerste klasse af. Je kan in dat vervallen stadionnetje nog de sfeer van toen inademen." Eén ding heeft Sven Vantomme geleerd uit de vele gesprekken met de blauwzwarte iconen en fans. "Het Clubgevoel, waar zo vaak over gesproken wordt, is écht. Iédereen wilde meewerken en sprak met vuur in de ogen over hun 'Club'."

Het boek 'De Club: 125 verhalen over het Clubgevoel' verschijnt bij uitgeverij Lannoo en telt ook 160 foto's. Het kost 29,99 euro.

Auteur Sven Vantomme in het Jan Breydelstadion.
Benny Proot Auteur Sven Vantomme in het Jan Breydelstadion.
De cover van het boek.
Lannoo De cover van het boek.
Kos