"Hele dag door gerechtjes à la Kookeet"

FOODBAR OPENT IN 13DE-EEUWS HUIS DE CLUUSE OP KRAANPLEIN

Frederik Parmentier voor zijn foodbar De Cluuse op het Kraanplein.
Foto Proot Frederik Parmentier voor zijn foodbar De Cluuse op het Kraanplein.
Het Kraanplein in Brugge heeft er een trekpleister bij. Eind deze maand opent Frederik Parmentier (40) foodbar De Cluuse, in het 13de-eeuwse pand schuin tegenover De Vuurmolen. "De hele dag door kan je smullen van gerechtjes van verscheidene keukens. Net als op Kookeet dus", zegt Frederik.

Op het Kraanplein blijven ze hopen op een nieuwe invulling voor café De Vuurmolen, dat na de sluiting in maart 2016 nog steeds te koop staat. Maar intussen opent er op zaterdag 28 oktober wel een gloednieuwe horecazaak op het plein. Na maandenlange werken is Frederik Parmentier stilaan klaar om in een historisch pand foodbar De Cluuse uit te baten. "Ik heb jarenlang het Brugse nachtleven gekend als medewerker van meerdere zaken. Nu open ik een dagzaak", legt Frederik uit. Hij studeerde Hotelbeheer aan de KHBO en werkte nadien onder meer in Wijnbar Est, Novotel, 't Poatersgat en was van december 2012 tot februari 2015 zaakvoerder van De Kleine Nachtmuziek. Deze week werkt hij nog in 't Brugs Beertje, het bierpaleis waar zijn professionele horecabestaan van start ging. "Mijn broer Robrecht heeft dit pand op het Kraanplein 4 gekocht", zegt Frederik.

Frans, Aziatisch...

"Mijn vader hield de verbouwingen nauwgezet in het oog en straks is het dan aan mij om er iets moois van te maken. De goesting is groot." Uit oude documenten blijkt dat Huis De Cluuse al bestaat sinds 1276. De balken in het pand zijn zo oud. "Het is van oudsher een handelszaak geweest. De voorbije jaren was hier een fotostudio. Van het pand dat we kochten, blijft niet zo veel meer over. We hebben uiteraard de eeuwenoude elementen behouden, maar konden onze gang gaan met het interieur."


Frederik hoopt met een niet-alledaags concept de klanten te lokken. "We hebben een open keuken waar we de hele dag door, net als op het culinaire evenement Kookeet, gerechtjes serveren van verscheidene keukens zoals de Franse, maar net zo goed de Aziatische. Met drie bordjes zal je maag al goed gevuld zijn. 's Middags bieden we ook een lunch aan. Daarnaast hebben we een kwaliteitsvol aanbod frisdranken, bieren, wijnen, koffie en thee. Er komen vier biertjes op de tap, die maandelijks zullen variëren."


Behalve de bar in L-vorm, waaraan je ook een hapje zal kunnen eten, komen er eigentijdse tafels. In totaal kunnen er 35 mensen zitten. De Cluuse is vanaf 28 oktober open van 11 uur tot 23 uur. De sluitingsdagen zijn zondag en woensdag.