‘Gidsenoorlog’ uitgevochten op VTM: “Er is niks veranderd”

Een man, met paraplu met daarop Free Tours, gidst toeristen.
Benny Proot Een man, met paraplu met daarop Free Tours, gidst toeristen.
“Ondanks de verplichte registratie voor gidsen is er niks veranderd. Er zijn nog steeds ‘piraten’ die zonder grondige kennis toeristen rondleiden.” Die vaststelling doet Jo Berten van de erkende Koninklijke Gidsenbond na de Pop-Up Rechtbank op VTM.

De Brugse ‘gidsenoorlog’ heeft donderdagavond een staartje gekregen. VTM wil met Pop-Up Rechtbank de kracht van een beetje goede wil en een goed gesprek onderstrepen. Dina Tersago ontving in aflevering 4 allerlei mensen met een langlopend geschil of juridisch probleem. Ze bracht hen in contact met vier erevrederechters die partijen helpen verzoenen of aanslepende conflicten hopen te beëindigen met een bindende uitspraak. Daarnaast helpen 4 advocaten bezoekers van de Pop-Up Rechtbank uit de nood met gratis juridisch advies.

Erevrederechter

Brugge speelde een prominente rol in de aflevering van donderdagavond. In de toeristische trekpleister woedt er al een tijdje een ‘oorlog’ tussen verscheidene gidsenverenigingen. De officiële gidsen verwijten de niet-officiële ‘Free Guides’ dat ze niet goed geschoold zijn en een verkeerde aanpak hanteren om klanten te lokken. Er is al heel wat getouwtrek gebeurd voor erevrederechter Alberic De Roeck beide partijen samen aan tafel zette en een verzoeningspoging opstartte. 

Stadsgids in Brugge Jo Berten.
Benny Proot Stadsgids in Brugge Jo Berten.

“Al kan je het moeilijk een verzoeningspoging noemen, want het water is diep", zucht Jo Berten van de Koninklijke Gidsenkring in Brugge. “De storm is wat gaan liggen, maar er is uiteindelijk niks veranderd.”

Drie jaar studeren: 1.000 euro 

In de aflevering neemt Frank Poelvoorde het op voor de Free Walking Tours. “We klampen de toerist zeker niet aan met onze paraplu’s. Wij geven meer een globaal overzicht, weetjes en historische feiten. Onze gidsen hebben ook een goede achtergrond. Een slechte gids komt niet aan bod.”

Onder leiding van de vorige burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) voerde de stad een registratiesysteem in, waarbij alle gidsen die actief zijn op Brugs grondgebied zich moeten kenbaar maken. “Uiteindelijk hebben meer dan 2.000 gidsen zich geregistreerd", zegt Berten. “Dat is natuurlijk enorm veel, als je weet dat er maar 400 erkende gidsen zijn.” De grote frustratie van die erkende gidsen is dat ze drie jaar moeten studeren en daarvoor 1.000 euro betalen. “De anderen komen vaak zonder grondige kennis over Brugge net hetzelfde doen.”

Poelvoorde stelde dat ook de gidsen van de Free Walking Tours bereid zijn om een examen over Brugge af te leggen. “De taxichauffeurs moeten het doen, dus ik heb er geen problemen mee als wij het ook zouden moeten doen.”

Badge of logo

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) ziet minder problemen sinds de invoering van een registratiesysteem. “Er wordt niet meer geronseld. De politie houdt wat dat betreft een oogje in het zeil en controleert ook of de gidsen geregistreerd zijn.”

De fauw heeft wel oor naar de verzuchtingen van de erkende gidsen, die een duidelijkere badge of logo willen. “Dit kan een optie zijn, waardoor ze meer zichtbaar zijn voor toeristen. We bekijken die vraag.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Poelvoorde

  Ik betreur het dat er opnieuw in de pers wordt gesproken zonder zich aan de bindende afspraak te behouden. We hebben 3 punten afgesproken om samen aan te werken. NU, het gaat hier nu over de Vrije gidsen (3600) en niet de Free Walking Tours(50). Vanuit de Free Walking Tours hebben we samen met Jo Berten verder gepraat en bekijken we de optie om een extra opleiding te voorzien. We kunnen nu pas naar het nieuwe bestuur om samen het reglement te laten aanpassen, te verbeteren en te verstrengen.

 • Herman Gevaert

  Free Tours of gratis gidsen is een leugen. Gratis bestaat niet. Je kunt als toerist meelopen maar op het einde komt de rekening! De uitleg is overigens in veel talen zodat je misschien zeven maal hetzelfde hoort. Om hoorndol te worden. Dan liever een officiële gids die één taal gebruikt voor de groep, een vaste prijs aanrekent en géén drinkgeld eist als happy end.

 • Frank Mouton

  Sorry, vrije markt moet er zijn. We gaan toch niet terug naar beschermde beroepen, wat tegen de regels van Europa is. Die opleiding wie zegt dat die juist is en 1.000 euro moet kosten. Iemand in de bouw en andere sectoren moeten ook de vele Oost-europese collega's toelaten, waarom de stadsgidsen niet.

 • Andy Borgonjon

  Als officiële gids in Brugge, er zitten goeie mensen tussen de free walks. Er zitten ook mindere elementen tussen de officiële... Gids is wat ze noemen een “vrij beroep”, dwz dat je er geen diploma voor moet hebben. Een degelijke kwaliteitscontrole met een badge (ref London Walks, Blue Badge) is een vorm van (h)erkenning.

 • Joan Lute

  Het feit dat deze erkende gidsen zich aan officiële richtlijnen moeten houden en verplicht zijn een dure opleiding te volgen houd volgens mij in dat hun beroep gewaardeerd en beschermde moet worden tegen oneerlijk concurrentie. Huidige situatie is namelijk heel schadelijk voor het imago van Brugge en daarom is de enige oplossing dat de freegides stoppen of aan de zelfde verplichte voorwaarden voldoen die de officiële gidsen vervullen. Als dokter of kok kan je ook niet zonder diploma aan de slag