"Gevangenis in haven heeft afschrikeffect"

N-VA PLEIT VOOR GESLOTEN OPVANGCENTRUM OP PONTON

Stad Gent experimenteerde al met een ponton waar vluchtelingen werden opgevangen in de haven.
Foto Wannes Nimmegeers Stad Gent experimenteerde al met een ponton waar vluchtelingen werden opgevangen in de haven.
"Huur een ponton dat als gesloten centrum kan dienen en leg het in Zeebrugge." Dat is het opvallende voorstel van N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche om de illegalenproblematiek in Zeebrugge aan te pakken. "Geen goed idee", vinden de andere Brugse kopstukken.

De aanhoudende illegalenproblematiek in de haven van Zeebrugge en bij uitbreiding in Zeebrugge-dorp verdeelt de politiek. Tijdens het Brugse debat in Iedereen Kiest op Eén lanceerde Pol Van Den Driessche (N-VA) het idee voor de huur van een Nederlands ponton dat als gesloten opvangcentrum kan dienen. Dat gebeurde overigens al eens in Gent in 2016, al was het toen een open opvangcentrum. Nu is het wel degelijk de bedoeling dat illegalen er opgesloten zouden worden voor vier of zelfs acht maanden. "Voor mensensmokkelaars is Zeebrugge tegenwoordig the place to be", zegt Van Den Driessche. "Nu Calais dat niet meer is, verleggen ze hun terrein. We moeten af van het imago als laatste opstap naar Engeland."

Shockeffect

Van Den Driessche denkt dat een soort gevangenis op een ponton in de achterhaven van Zeebrugge een shockeffect kan creëren.


"Samen met een verhoogde controle door de politie kan dit de migrantenstroom naar Zeebrugge verminderen." Deze week nog liet staatssecretaris Theo Francken (N-VA) verstaan dat hij op zoek gaat naar meer opvangplaatsen. Morgen formuleert hij een voorstel aan de regering. Mogelijk staat ook het ponton in Zeebrugge daartussen.

Geen nut

Het N-VA-voorstel kent weinig bijval bij de collega-lijsttrekkers in Brugge.


"Dit is net het tegenovergestelde van wat we willen bereiken", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Het is de bedoeling om de transmigranten weg te houden uit de omgeving van de haven en Zeebrugge. Als ze naar Brussel worden gebracht, zoals nu, heeft dat een ontradend effect. Wat als ze weer worden vrijgelaten uit dat ponton? Dan zitten ze rechtstreeks terug bij de bron in Zeebrugge. Dat kan zeker niet de bedoeling zijn. Bovendien merken we dat het huidige systeem wel degelijk werkt. De laatste weken is het aantal transmigranten in Zeebrugge gedaald", aldus Landuyt. Ook CD&V is geen fan van een ponton. "Illegalen hebben twee keuzes: ofwel vragen ze asiel aan in ons land, ofwel worden ze het land uitgewezen. Voor beide opties moeten ze in Brussel zijn. Dan heeft het geen enkel nut om in Zeebrugge een gesloten opvangboot te leggen." Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus) ziet evenmin heil in een opvangboot in Zeebrugge. "Wij zijn heel bezorgd om de situatie in Zeebrugge en vinden dat de burgemeester ervoor moet zorgen dat de inwoners zich veilig voelen. We moeten er net voor zorgen dat die mensen zo ver mogelijk van Zeebrugge blijven."


Gouverneur Carl Decaluwé wil er liever niet op reageren. "Het is een politieke discussie. Ik geef graag mijn mening na de verkiezingen van 14 oktober."