"Fontein 't Zand verhuist, desnoods zonder beelden"

STAD LEVERT VERGUNNING VOOR WATERPARTIJ IN ALBERT I-PARK

Dit is hoe de waterpartij in het Albert I-park er moet uitzien. Ook zonder de beeldengroep gaat het project door. 
 Repro Proot Dit is hoe de waterpartij in het Albert I-park er moet uitzien. Ook zonder de beeldengroep gaat het project door. 
Nog voor de afwerking van 't Zand komt er een nieuwe waterpartij in het Koning Albert I-park. De vergunning is er. Grote vraag is of de beeldengroep van 't Zand mee verhuist, want daar is de kunstenaar niet voor te vinden. "Met of zonder beelden: dit project gaat door", zegt burgemeester Landuyt.

Alles draait om de bekende fontein met beeldengroep die sinds eind jaren tachtig van vorige eeuw fier op 't Zand prijkt. Door de heraanleg van dat plein verdween het kunstwerk. Momenteel liggen de beelden op stadsgrond in de buitenlucht opgeslagen, in de hoop om het werk ooit te plaatsen in het Koning Albert I-park, een beetje verderop dus. De beeldengroep zou dan geïntegreerd worden in een nieuwe waterpartij langs de Kapucijnenrei. Die rei wordt verbreed aan de ingang van het park, komende van het station. De fontein met beelden zou dan pal in het midden geplaatst worden. Bezoekers zouden er kunnen verpozen of zelfs pootjebaden in het water.

Immateriële diefstal

Eind vorig jaar tekende Livia Canestraro, een van de twee ontwerpers van de beeldengroep op 't Zand, bezwaar aan tegen de verhuizing van het kunstwerk. Ze sprak van immateriële diefstal. "De fontein en de beelden vormen een geheel dat onvervreemdbaar en onaantastbaar is zonder toestemming van de auteurs of hun erfgenamen", zegt ze. Canestraro legde klacht neer tegen burgemeester Renaat Landuyt en probeerde ook te verhinderen dat de beeldengroep van 't Zand zou verdwijnen, zonder succes. De stad gaat door met het project. "Met of zonder beeldengroep", duidt Renaat Landuyt, die met het stadsbestuur een vergunning heeft afgeleverd.

Niet essentieel

"Natuurlijk zouden we het liefste hebben dat het kunstwerk op zijn geheel kan verhuizen naar deze nieuwe plaats, dé toegangsweg voor al wie vanuit het station Brugge wil bezoeken. Ik denk dat dit een heel mooi project is, waar de Bruggelingen zich ook al positief over hebben uitgelaten. De kunstenares wil een gesprek en we kijken momenteel wat we kunnen doen. Het project gaat sowieso door, met of zonder het kunstwerk. Het is niet essentieel."


In principe zal de aannemer die nu 't Zand aanlegt ook het project in het Albertpark voor zijn rekening nemen. De werken zouden dan plaatsvinden tijdens de laatste maanden van de heraanleg van 't Zand, om uiteindelijk tegen de zomer van 2018 klaar te zijn.