"Eindelijk erkenning voor mijn design"

ONTWERPER THIERRY WILLE PLANT WINKEL BOVEN ZIJN RESTAURANT ARTHIES

Meubelontwerper Thierry Wille (48).
Benny Proot Meubelontwerper Thierry Wille (48).
Al twintig jaar lang timmert Thierry Wille (48) aan de weg in de designerwereld. En plots duikt zijn 'taboustool' op in buitenlandse magazines. "Ik hoop dat de bal nu echt aan het rollen gaat", zegt de Bruggeling. "Ik zal alvast de eerste verdieping boven mijn restaurant Arthies ombouwen tot winkel."

Hij haalde zopas de voorpagina van een Spaans designmagazine, wordt uitgenodigd op een beurs in Rusland en wordt in publicaties in Portugal en Duitsland in één adem genoemd met de grote designers. Het gaat ineens hard voor interieurdesigner Thierry Wille uit Brugge. De autodidact creëerde twintig jaar geleden zijn eerste tafel, maar moest altijd genoegen nemen met een plaats op de achtergrond. Zijn werk als designer bleef onder de radar. Hij opende twaalf jaar geleden zijn restaurant Arthies in de Wollestraat en is daar nu nog altijd actief. "Maar mijn grote liefde ligt bij het kunstzinnige en daarom is het zo ongelooflijk wat er nu aan het gebeuren is", vertelt hij.

De taboustool, een kruising tussen een taboeret en een stoel.
Benny Proot De taboustool, een kruising tussen een taboeret en een stoel.

Kruising

In 2010 stond Wille voor het eerst op de designbeurs Interieur in Kortrijk Xpo. "Ik stond er ergens helemaal beneden in een kleine stand tussen de jonge ontwerpers (glimlacht). Maar het bedrijf LG-Hi-Macs merkte mijn werk op en ik mocht twee jaar nadien hun stand helemaal ontwerpen en inrichten. Ik maakte op dat moment al eerder meubelen voor particulieren, maar voor een bedrijf had ik nog nooit gewerkt. Dat was nieuw, maar in 2014 vroegen ze mij opnieuw en viel vooral de 'taboustool' op. Dat is een soort kruising van een taboeret en een stoel. Het is een eigen ontwerp, volledig in mijn stijl die aanleunt bij vintage en de jaren zeventig."

Witte kassa

Wille oogstte op die beurs zoveel lof voor zijn ontwerpen dat dit jaar in allerlei internationale magazines opduiken. Dat hij het ijzer moet smeden als het heet is, heeft de Bruggeling begrepen. "Ik heb besloten om de eerste verdieping van mijn restaurant in de Wollestraat om te bouwen tot eigen winkel. De komst van de witte kassa in de horeca deed me nadenken over de toekomst van dit pand. Ik wil het restaurant op het gelijkvloers behouden, maar ook een eigen ruimte waar ik mijn designspullen tegen een behoorlijke prijs kan verkopen. Nu al staan er meubels van mijn hand in vijf winkels, waaronder Deleye en BeKult. Maar daar betaal je er gauw het dubbele voor."

Op televisie

Op 13 november komt het werk van Thierry Wille ook uitgebreid aan bod in het VIER-programma Baksteen in de Maag met Roel Vanderstukken. Binnen zes maanden hoopt Wille zijn verkoopruimte in de binnenstad te openen. Meer informatie op de website van de ontwerper: www.arthiesdesign.be.