"Eindelijk een zorgeloze zomer"

HEIKE CLAEYS BEHAALT A-ATTEST ONDANKS MOEILIJK JAAR DOOR ZIEKTE

Heike Claeys en haar papa op het feest voor haar 16de verjaardag.
Benny Proot Heike Claeys en haar papa op het feest voor haar 16de verjaardag.
Heike Claeys (16) gaat na het moeilijkste jaar uit haar jonge leven een zorgeloze zomer tegemoet. Naast de strijd tegen kanker won ze ook het gevecht met de schoolresultaten. Het resultaat mag er zijn: een A-attest. "De vakantie zal in het teken staan van mijn vrienden", zegt een stralende Heike.

Onverwacht, maar allesbehalve ongewenst. Zo kan je de schoolresultaten van Heike Claeys (16) uit Brugge het best omschrijven.


De tiener verwierf nationale bekendheid toen ze vorige zomer via haar YouTube-kanaal verschrikkelijk nieuws bekendmaakte. "Deze video is wat serieuzer want ik zal vertellen wat er scheelt", kondigde Heike aan. Even later zegt het meisje dat ze de ziekte van Hodgkin heeft, een vorm van lymfeklierkanker. In enkele dagen tijden werd het filmpje meer dan 260.000 keer bekeken. Wat volgde was een rollercoaster aan emoties.


Naast de massale media-aandacht volgde vooral de échte beproeving: de confrontatie met haar ziekte. "Het was zeker geen gemakkelijke periode", blikt Heike samen met haar papa Sam terug. "Maar spijt van het filmpje of de aandacht die ik daardoor kreeg? Neen, dat zeker niet. De positieve herinneringen overheersen."

In december vorig jaar kreeg Heike al goed nieuws toen ze vernam dat ze genezen was van haar ziekte.
Heike Claeys In december vorig jaar kreeg Heike al goed nieuws toen ze vernam dat ze genezen was van haar ziekte.

A-attest

Nu - één jaar later - ziet de toekomst van Heike er weer rooskleurig uit. Begin dit jaar kreeg ze al te horen dat haar gezondheid gunstig evolueerde. Zes maanden later kreeg ze opnieuw fantastisch nieuws. "Ik heb een A-attest", glundert Heike. Papa Sam Claeys bedankt in de eerste plaats de school voor het begrip.


"De leerkrachten en directie hebben hun uiterste best gedaan om Heike te helpen. Ze toonden enorm veel begrip. Sinds de paasvakantie ging Heike opnieuw voltijds naar school. De maanden voordien probeerde ze vanop afstand alles zo goed mogelijk bij te houden. Tijdens de examenperiode in juni deed ze uiteindelijk alle hoofdvakken mee. Met succes. Ze slaagde voor alles.


"Uiteraard zijn we hen daar dankbaar voor. Het was allesbehalve een evident schooljaar. Het hielp dat de directie en leerkrachten Heike al lang kennen. Iedereen was overtuigd: ze is klaar voor het volgende jaar."

Vakantie

Voor 1 september opnieuw angstvallig dichtbij komt, wacht de tiener twee maanden zorgeloze vakantie. Shoppen, daguitstapjes, feestje bouwen. Het staat allemaal op haar programma. "Ik vrees dat ik mijn dochter niet veel zal zien", glimlacht papa Sam.


"Maar oké, ze verdient het. Heike is opnieuw helemaal de oude. Dat is voor iedereen een opluchting. Ze heeft minder last van concentratiestoornissen en recupereert veel sneller dan de laatste maanden. Alles evolueert in de goede richting. De testen in het ziekenhuis tonen dat ook aan. Alle controles doorstond ze met glans. Weet je, ik ben echt trots op hoe Heike het laatste jaar heeft doorstaan. Ik merk in alles: mijn dochter is op korte tijd heel wat volwassener geworden."


Opvallend: de laatste maanden blijft het windstil op het YouTube-kanaal van Heike.


"Maar daar moet je niks achter zoeken", zegt ze. Vader Sam beaamt. "Pubers hé, dat gaat met periodes", besluit hij met een knipoog.