"Eenvoudig, maar meest 'Brugse' ontwerp"

PORTUGESE ARCHITECT MAG NIEUWE BEURS- EN CONGRESHAL ONTWERPEN

De nieuwe Beurs- en Congreshal zal 31 meter hoog zijn.
Proot De nieuwe Beurs- en Congreshal zal 31 meter hoog zijn.
De Portugese toparchitect Eduardo Souto de Moura mag de nieuwe Beurs- en Congreshal bouwen. Het eenvoudige ontwerp, met een restaurant op de bovenste verdieping, is op zijn hoogste punt maar vijf meter kleiner dan het Concertgebouw. Kostprijs: 40 miljoen euro.

Het stadsbestuur van Brugge heeft gekozen om met het genootschap Souto de Moura-Meta-CFE (ook bekend van het crematorium in Kortrijk of het voetbalstadion van Braga, nvdr) in zee te gaan. Er waren vijf finalisten, waarvan er twee meteen afvielen omdat hun project duurder bleek dan de vooropgestelde veertig miljoen euro. De ontwerpen van de Deense groep Blaton-Big (een langgerekt huis met schuine daken) en het Belgische Besix Red (een gebouw met een park op de daken) haalden het niet.

Op de gelijkvloerse verdieping wordt de ruimte omgeven door glas. Drie zijmuren zullen open kunnen, waardoor het gebouw als overdekt plein kan dienen.
Proot Op de gelijkvloerse verdieping wordt de ruimte omgeven door glas. Drie zijmuren zullen open kunnen, waardoor het gebouw als overdekt plein kan dienen.

Congrestoerisme

De beoordelingscommissie, onder leiding van de Vlaamse Bouwmeester Bob van Reeth, koos voor het meest eenvoudige ontwerp: een gebouw van 5.250 vierkante meter, opgetrokken in recuperatiebaksteen en 31 meter hoog. Het hoogste gedeelte bevindt zich tegenover de Kegelschoolstraat. "Qua grootte is het gebouw vergelijkbaar met ons vorige beursgebouw. Het grote verschil is dat het plein zich nu aan de kant van 't Zand zal bevinden. De parkeerplaatsen verdwijnen ondergronds, waar een parking voor 125 wagens komt", weet schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V), die het dossier zeventien jaar lang ter harte heeft genomen. "Dat de eerste steen nu dichterbij komt, doet me veel plezier. Brugge zal hier de vruchten van plukken. Een nieuwe Beurshal was al veel langer nodig. De vorige was versleten. De combinatie met een Congresgebouw zal het congrestoerisme in onze stad een boost geven."

Proot

Foodmarket

De bovenste verdiepingen van het nieuwe gebouw kijken uit over de Zwijnstraat en hebben dus een schitterend zicht op de skyline van Brugge. Helemaal bovenaan komt een restaurant voor congresbezoekers. Op de gelijkvloerse verdieping wordt de ruimte omgeven door glas. Drie zijmuren zullen open kunnen, waardoor het gebouw ook als een overdekt plein kan dienen. Er wordt nu al volop nagedacht om er af en toe een foodmarket te organiseren.

Het Belgische Besix Red ontwierp een gebouw met een park op de daken.
Proot Het Belgische Besix Red ontwierp een gebouw met een park op de daken.

Unaniem verkozen

Je zou het ontwerp saai kunnen noemen, maar daar is Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth het niet mee eens. "De ontwerper is vooral met het plein en met de stad bezig geweest. Brugge krijgt er een echt plein bij. De eenvoud van het ontwerp is in mijn ogen schitterend en leunt het beste aan bij de geschiedenis van Brugge. Je hebt ook een connectie met het Concertgebouw. Dat is wat dit ontwerp zo charmant maakt. De commissie was vrij unaniem om voor dit project te kiezen."

De Deense groep Blaton-Big ontwierp een langgerekt huis met schuine daken.
Proot De Deense groep Blaton-Big ontwierp een langgerekt huis met schuine daken.

Kostprijs

De komende weken wordt verder onderhandeld. Als die gesprekken positief verlopen, kan de bouwvergunning in 2018 aangevraagd worden en wordt de eerste steen vermoedelijk begin 2019 gelegd. Het pand zal uitgebaat worden door een vzw, maar de stad wil de uitbating ook in handen houden. De totale kostprijs mag niet hoger liggen dan veertig miljoen euro.