"Dyslexie is niet einde van de wereld"

BRUGSE ILLUSTRATOR HENK LINSKENS LEGT AANDOENING UIT IN KINDERBOEK

Illustrator Henk Linskens met zijn debuutboek 'Henk en de Dansende Letters'.
Benny Proot Illustrator Henk Linskens met zijn debuutboek 'Henk en de Dansende Letters'.
In zijn debuutboek 'Henk en de Dansende Letters' legt de Brugse illustrator Henk Linskens (39) kinderen uit wat dyslexie is. Dat doet hij niet toevallig, want de Henk in het prentenboek is eigenlijk de schrijver-tekenaar zelf. "Ik wil aantonen dat je met dat kleine ongemak nog altijd veel kan bereiken", zegt hij.

'Henk en de Dansende Letters' is een prentenboek over dyslexie voor kinderen vanaf zes jaar. Bruggeling Henk Linskens vertelt en tekent het verhaal van kleine Henk, niet toevallig de voornaam van de auteur. "Ik ontdekte dat ik dyslexie had, toen ik als kind leerde lezen. Als kleine jongen gaf het me zorgen. In die tijd, zo'n dertig jaar geleden, werd je gezien als een kind met achterstand. Nu wordt dat anders aangepakt. Het motiveerde mij om er een prentenboek over te maken. Ik wil aantonen dat je met dat kleine ongemak ook wel goed kunt zijn in iets anders", zegt de auteur, die zich lang heeft geschaamd voor zijn 'probleem'.

In het boek van Henk Linskens danst hoofdpersonage Henk, een jongen die aan dyslexie lijdt, met de letters.
Benny Proot In het boek van Henk Linskens danst hoofdpersonage Henk, een jongen die aan dyslexie lijdt, met de letters.

Camoufleren

"Voor mij staan de letters nog steeds niet netjes naast elkaar", zegt Linskens. "Met de komst van onze dochter Nora (5) werd ik opnieuw geconfronteerd met mijn aandoening. Voorlezen gaat immers niet zo vlot als bij een andere ouder. Na een tijdje leer je dyslexie wat te camoufleren in je leven, maar echt prettig is het niet."


Bij Henk dansen de letters over de pagina's. Daardoor heeft hij moeite met lezen, spellen en schrijven. Henk heeft dyslexie en dysorthografie, met andere woorden: moeite met taal. Zo'n tien procent van alle kinderen heeft een vorm van dyslexie.

Roald Dahl

"Het personage Henk ontdekt in het boek dat een heleboel beroemde mensen met dyslexie kampen, zoals Walt Disney, Roald Dahl, Mozart, Bach, Beethoven, Leonardo Da Vinci en Pablo Picasso. Misschien waren de dansende letters voor hen juist inspirerend, want zij hebben allemaal hele mooie dingen gemaakt: muziekstukken, schilderijen of films. Ik wil kinderen laten zien dat ze zich niet moeten laten kennen."


Het boekje van Henk kost 14,95 euro en is uitgegeven bij Clavis. Je kan het prentenboek vinden in de boekhandel.