"Duurzaam leven is voor ons een droom"

TWEEDE COHOUSINGPROJECT EIKENBERG IN DE STEIGERS

Rita Savat: "Zoveel mogelijk met elkaar delen en een plek creëren waar ook plaats is voor mensen die minder mogelijkheden hebben."
Foto Proot Rita Savat: "Zoveel mogelijk met elkaar delen en een plek creëren waar ook plaats is voor mensen die minder mogelijkheden hebben."
In Sint-Kruis start bouwonderneming Frederik Verhaeghe met de werken voor een ambitieus nieuw cohousingproject. Op het terrein van 4.100 vierkante meter verrijzen straks 18 woningen en een gemeenschappelijk paviljoen. Rita Savat en Jo Libbrecht komen er wonen. "Duurzaam wonen is voor ons een droom."

De eerste graafmachines zijn opgedoken aan de Eikenberg in Sint-Kruis, waar een nieuw cohousingproject uit de grond wordt gestampt. Het is het tweede grote project in Brugge, na Stoer Huus in de binnenstad. Er komen 18 woningen en een gemeenschappelijk paviljoen. Hier is plaats voor een sociale mix van jong en oud, gezinnen, alleenstaanden en personen met een handicap", zegt Jeroen Gaeremynck, die de nieuwe eigenaars begeleidt. "Een cohousingproject is geen commune: privacy is fundamenteel. Elke privéwoning heeft alle voorzieningen, zoals een woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers, een eigen tuintje of een terras of een balkon. Daarnaast delen de bewoners een grote tuin, een gemeenschappelijk paviljoen met logeerkamers, een wasplaats, een atelier en fietsbergingen. Wat hier uniek is, is dat er ook een aanpalend stuk bos van 1.200 vierkante meter inbegrepen is." Rita Savat en Jo Libbrecht zijn de voormalige eigenaars van een deel van het terrein en tegelijk mede-initiatiefnemers van het woonproject. "Voor ons is het een droom: duurzaam en ecologisch leven, zoveel mogelijk met elkaar delen en helpen om een plek te creëren waar ook plaats is voor mensen die minder mogelijkheden hebben."

Respect

Marjolein Gerets is mama van Douwe (2,5) en partner van Jeroen D'Huysser, die tevens papa is van Sofie (17). Zij zijn één van de jonge gezinnen die zullen wonen in Cohousing Eikenberg.


"Dit sprak ons al een tijdje aan: het delen van materiaal en ruimte, respect voor anderen, ruimte voor Douwe om veilig buiten te spelen. We willen onze kinderen leren hoe ze moeten omgaan met mensen die anders zijn of een beperking hebben."

Groene omgeving

Eén van die mensen met een beperking is Ine Wynsberghe (29). Zij is slechtziend. "Mijn mama en ik waren heel nieuwsgierig. De info die we kregen, heeft ons over de streep getrokken. Ik kan hier zelfstandig wonen, omringd door warme buren." Ook Denise Hudders zal straks een appartement in Eikenberg betrekken. "Het is een project naar mijn hart. De ligging speelt een belangrijke rol. Hier is groen, cultuur en openbaar vervoer geen probleem." Nog niet alle woningen zijn verkocht. Meer informatie vind je op www.eikenberg.be.