"Dit wordt het beste bierfestival van Europa"

DE AMBITIES ZIJN GROOT VOOR HÉT EVENEMENT VAN DIT WEEKEND

Marc Vandepitte, voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers, voor de grote tent.
Foto Proot Marc Vandepitte, voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers, voor de grote tent.
In Brugge verwachten ze dit weekend 20.000 liefhebbers van bier tijdens de lustrumeditie van het Brugs Bierfestival. Niet minder dan 80 brouwerijen presenteren er 480 bieren, gespreid over de Brugse Halletoren en een immense tent op de Markt. "Dit kan weleens het beste en mooiste bierfestival van Europa worden", blikt organisator Marc Vandepitte vooruit.

Tien jaar al prijkt het Brugse Bierfestival in februari op de kalender. Het evenement begon ooit in de Brugse Halletoren, maar week - dankzij de enorme populariteit - noodgedwongen uit naar de Beurshalle. Sinds januari mag die aftandse hal echter niet meer gebruikt worden voor evenementen en dus staan de bierliefhebbers van de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) opnieuw in de Halletoren.


"Die locatie zou te klein zijn. Daarom investeerden we 20.000 euro in een grote tent op de Markt, waar 40 brouwers hun bieren zullen presenteren. Dat is evenveel als in de Halletoren. We maken ook gebruik van het Provinciaal Hof op de Markt, waar we een tentoonstelling houden over bier in stripverhalen. Ook onze eigen stand wordt daar opgetrokken", zegt Marc Vandepitte van BAB.

Internationale gasten

Met 18.000 bezoekers kende het Bierfestival vorig jaar een topeditie. Bij de organisatie verwachten ze er dit jaar nog meer.


"We gaan de kaap van 20.000 bezoekers zeker ronden", verwacht Vandepitte. "Nu al zijn er aanvragen van groepen van over de hele wereld. We verwelkomen morgen (vandaag, red.) een groep van 140 Amerikanen. Die hebben vrijdag het hele festival laten screenen op veiligheid, zodat ze ongedwongen hun biertjes kunnen proeven."


Verwacht wordt dat er ook duizenden internationale gasten naar Brugge afzakken. "Elk jaar komen er meer en meer", zegt de organisator. "Op zaterdag wordt er meer Engels gesproken dan Nederlands. Ik raad de Bruggelingen dan ook aan om vooral op zondag te komen. Een aperitiefje om 12 uur kan je best bij ons nuttigen."

Unieke ligging

In Brugge hebben ze de ambitie om uit te groeien tot een van de mooiste festivals ter wereld. "Ik denk dat we daar dit jaar in slagen. Nergens anders in Europa is de ligging zo uniek: onder de Brugse Halletoren, met 85 nieuwe bieren en gratis inkom. Wie langskomt, betaalt 15 euro voor een degustatiepakket, inclusief een glas, een festivalgids, vijf jetons en een stripfiguurtje."


Wie een gloednieuw Brugs biertje wil proeven, gaat best langs bij de Brugse brouwer Thomas Vandelanotte van brouwerij Bourgogne des Flandres. Hij pakt uit met het nieuwe bier 'Bruinen Os', een bruin bier van hoge gisting dat geblend werd met oude Lambic. Op zaterdag is het festival van 12 tot 22 uur geopend. Op zondag is dat van 10 tot 20 uur.