"Brugge is de échte startplaats"

FIETSERS HOUDEN SYMBOLISCHE HERDENKING

Enkele fietsers hielden een 'herdenking' van de start van de Ronde op de Markt.
Foto Benny Proot Enkele fietsers hielden een 'herdenking' van de start van de Ronde op de Markt.
Een tiental fietsers heeft gisteren op de Markt van Brugge het verlies van de Ronde van Vlaanderen herdacht. Het Urb Art Festival organiseerde een eigen symbolische Ronde tussen de Markt en Het Entrepot. "De Ronde van Vlaanderen gaat nog maar voor drie kilometer over West-Vlaamse wegen. Jan Breydel en Pieter De Coninck draaien zich om in hun graf", zegt vrijwilliger Pieter Blaton.

In Brugge is het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen nog niet verteerd. Dit jaar werd de startplaats afgesnoept door Antwerpen. Waar de vorige jaren de Brugse Markt zwart zag van het volk, met fans die zich verdrongen om de wielervedetten te zien, was het zondagmorgen redelijk rustig, met alleen de gebruikelijke toeristen en passanten. De organisatoren van het Urb Art Festival in het Entrepot grepen de gelegenheid aan om de legendarische Brugse startplaats stipt om 11 uur te herdenken, en tegelijk de opening van het Urb Art Festival te vieren.

Geen helikopters

Ze fietsten hun eigen, symbolische Ronde van de Markt naar het Entrepot. "Er zijn geen 15.000 toeschouwers meer in Brugge. Jan Breydel en Pieter De Coninck draaien zich om in hun graf. De Ronde van Vlaanderen gaat nog voor slechts drie kilometer over West-Vlaamse wegen", vertelt vrijwilliger Pieter Blaton. "Eén positief punt: we worden niet meer lastiggevallen door al die helikopters die hier constant rondvlogen." Van de Markt fietste de groep naar het Entrepot, waar gisteren het Urb Art Festival werd geopend. Daar loopt nog gans de week het kunstenfestival dat focust op 'stedelijke creativiteit'.

"Beter georganiseerd"

Ook enkele wielerliefhebbers daagden op op de Markt om de Ronde te herdenken . "Dat de start van de Ronde hier niet meer is, is een groot verlies voor Brugge en de horeca. Ik heb gisteren (zaterdag, red.) bovendien de Ronde voor wielertoeristen gereden vanuit Antwerpen en dat was zeer slecht georganiseerd", vertelt Arnout Beyaert, wielertoerist en horecabaas van Den Amand in Brugge. "Iedereen moest door de tunnel onder de Schelde en we moesten daardoor meer dan een halfuur aanschuiven. Vroeger heb ik hier vaak in Brugge aan de Ronde voor wielertoeristen meegedaan en dat was heel wat beter georganiseerd. In Antwerpen zit je met de Schelde, hier op de Markt kan iedereen vlot toekomen."