“Alvo-terrorist” zit opnieuw in de cel: man kampte met psychoses

Souphiane O. werd drie jaar geleden opgepakt in de Alvo in Assebroek.
Mathias Mariën Souphiane O. werd drie jaar geleden opgepakt in de Alvo in Assebroek.
De 40-jarige Bruggeling die er drie jaar geleden mee dreigde de Alvo in Assebroek in brand te steken, zit opnieuw in de cel. Souphiane O. kampte met psychoses en verliet de instelling waar hij verbleef. Hij zou daarmee de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating hebben geschonden.

Souphiane O., een man van Tunesische origine, ging op 30 januari 2016 een blik gin-tonic kopen in de Alvo, rechtover zijn woning in de Kerkdreef in Assebroek. Toen hij zag dat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in de rekken lag, was het hek van de dam. “Ik ga binnenkort deze winkel platbranden”, riep O., nadat hij enkele maanden eerder ook al de aanslagen in Parijs had gevierd in de supermarkt. Bij een huiszoeking troffen de speurders jihadistische boeken en afbeeldingen van Osama Bin Laden aan. Souphiane O. werd aangehouden en kwam enige tijd nadien voorwaardelijk vrij. Op de dag van de aanslagen in Brussel ging hij een vreugdedansje doen in de Carrefour in het B-Park in Brugge. O. vloog meteen weer achter de tralies. 

De man kampt met een psychische problemen en een jarenlange heroïneverslaving en werd uiteindelijk veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan de helft gekoppeld aan voorwaarden. In september 2017 kwam O. vervroegd vrij. Hij moest zich laten opnemen in het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem, maar vertrok daar in mei dit jaar na een meningsverschil. De man vloog prompt weer achter de tralies. Volgens het parket nam O. zijn medicatie niet goed, waardoor hij kampte met psychoses. De rechter zal een gerechtspsychiater aanstellen om de geestestoestand van de man te onderzoeken. Volgens zijn advocaat Stijn Leliaert zit O. sowieso nog tot 3 april volgend jaar in de cel.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.