‘Alvo-terrorist’ moet psychiatrisch onderzoek ondergaan na schending voorwaarden

Supermarkt Alvo in Assebroek waar de radicalist werd opgepakt.
Mathias Mariën Supermarkt Alvo in Assebroek waar de radicalist werd opgepakt.
De man die in januari 2016 dreigde de Alvo in Assebroek in brand te steken omdat er - kort na de aanslagen in Parijs - Charlie Hebdo werd verkocht, zal worden onderzocht door een psychiater. Dat werd dinsdag op de rechtbank beslist. De man zou kampen met een geestesstoornis.

De Tunesische Bruggeling Souphiane O. stormde de supermarkt binnen en riep dat hij brand zou stichten, omdat het satirisch tijdschrift er te koop werd aangeboden. De politie pakte hem op en na een maand in de cel werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Maar twee maanden later ging hij in de Carrefour van B-Park in Brugge de aanslagen in Brussel en Zaventem bejubelen. Souphiane O. begon er vreugdedansjes te doen, applaudisseerde voor de terroristen en deed enkele choquerende uitspraken. “Jullie moeten het allemaal maar weten. Ze zullen jullie ook nog wel vinden”, zou hij geroepen hebben. 

Hij werd opnieuw opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar cel, maar kwam in september 2017 vervroegd vrij en moest zich laten opnemen in een psychiatrisch centrum. Hij nam zijn medicatie echter niet goed, kampte met psychoses en vertrok na een geschil zonder toestemming uit het psychiatrisch centrum. Daardoor schond hij zijn voorwaarden, waarop hij opnieuw in de cel belandde ter uitvoering van zijn straf. Dinsdag kwam hij voor de strafrechter, omdat hij zijn voorwaarden had geschonden. Maar alvorens een nieuw oordeel te vellen, beval de rechter een psychiatrisch onderzoek. Afhankelijk daarvan zal worden beslist of de man naar een gesloten instelling moet. Op 9 oktober gaat de zaak verder.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • veerle ballegeer

    Zet die kerel gewoon op een vliegtuig terug naar Tunesië, die is allesbehalve een Bruggeling en duidelijk niet geïntegreerd. Belgische nationaliteit afnemen, Tunesië kan er dan hun plan mee trekken, zo'n individuen hoeven wij niet in onze maatschappij.