"Al meteen kortingen tot 50 procent"

HANDELAARS TEVREDEN MET START SOLDENPERIODE

In Brugge zijn gisteren de winterkoopjes gestart met kortingen tot 50 procent. Het was gezellig druk in de winkelstraten, maar een grote overrompeling bleef uit. "We noteerden hetzelfde goede cijfer als vorig jaar", zegt Patrick Podevyn van schoenenzaak Quicke.

Vergelijken met de start van de winterkoopjes vorig jaar is eigenlijk 'not done', want toen startten de solden op een zaterdag. "Toch kunnen we even goede cijfers voorleggen", zegt Patrick Podevyn van schoenenwinkel Quicke in de Zuidzandstraat. "Dat is eigenlijk best opmerkelijk. We hopen deze cijfers ook de komende dagen verder te kunnen voorleggen. Het is gezellig druk en er zijn kortingen van 20 tot 50 procent."

Bij kledingzaak Noteboom in de Smedenstraat was het wél wat kalmer. "Als zo'n soldenperiode op een dinsdag start, dan is dat normaal", klinkt het. "Dat betekent dat de klanten ook wat meer gespreid langskomen. Iedereen beseft wel dat die eerste week de allerbelangrijkste is. Dan zijn de mooiste stuks nog te koop. We verwachten nog heel veel van de volgende dagen en het eerste koopjesweekend."

Hetzelfde verhaal is te horen in kledingzaak De Kat in de Wollestraat, waar zaakvoerder Philippe Pringier gisteren de handen vol had. "We zijn goed gestart", zegt hij. "We bieden kortingen aan van dertig tot vijftig procent. Dat zal zo de hele maand blijven. Er is heel veel interesse. Veel tijd om wat uit te rusten is er niet, maar dat hoeft ook niet."

Werken 't Zand

De drukte in de winkelstraten bleek uiteindelijk wel mee te vallen, al veroorzaakten de werken op 't Zand wel wat opstoppingen. Af en toe moest de Zuidzandstraat afgesloten worden, omdat vrachtwagens afgehakte bomen kwam ophalen. "Jammer", vond Patrick Podevyn. "Dat heeft toch een impact op de klanten, maar we begrijpen dat het niet anders kan."

De parkings stonden snel vol, al vond iedereen nog wel ergens een plaatsje. Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetailhandel, verwacht goede koopjes. "De consument wachtte dit jaar iets langer om zijn winteraankopen te doen, wat doet vermoeden dat heel wat klanten de solden afwachten."

Sommige winkels gaven maandag ook al korting, hoewel dat eigenlijk niet mag. De echte solden gingen pas gisteren van start. "Wij zijn vandaag (gisteren, red.) speciaal naar Brugge gekomen", zeggen Annemie en Julie Devolder. "We zoeken nog een winterjas en wat accessoires. Als je koopjes wil doen, moet je er snel bij zijn. Anders zijn de beste stuks voor je neus verdwenen."

Onder meer in de Steenstraat in Brugge gaven de winkeliers al fikse kortingen.
Benny Proot Onder meer in de Steenstraat in Brugge gaven de winkeliers al fikse kortingen.