"Aantonen dat trefpunt nodig is"

POP-UPCAFÉ 'DE PUT' GEOPEND AAN BOUDEWIJNKANAAL

Een zicht op de tafels en banken in pallettenhout.
Benny Proot Een zicht op de tafels en banken in pallettenhout.
Aan het Boudewijnkanaal is De Put geopend. Het is een pop-upcafé, of beter: een ontmoetingsplaats voor jong én oud. De jongeren die vorig jaar een ondergronds jeugdhuis bouwden aan het kanaal, zijn trots. "Hopelijk kunnen we deze zomer aantonen dat zo'n ontmoetingsplaats nodig is", zegt Sandy Bogaerts.

De start van De Put was veelbelovend: afgelopen vrijdag, bij de officiële opening, kwamen tientallen geïnteresseerden af: veel jongeren, maar evenveel volwassenen en zelfs seniorenverenigingen. "Daar zijn we bijzonder gelukkig mee", zegt Sandy Bogaerts van de vriendengroep van De Put. "Want deze tijdelijke ontmoetingsplaats is er voor iédereen: jong en oud. Het is leuk om te merken dat verscheidene verenigingen zich al gemeld hebben om hier deze zomer iets te organiseren. Hopelijk kunnen we tijdens deze twee maanden aantonen dat zo'n extra trekpleister in het noorden van Brugge nodig is. Dat is ook wat we vorig jaar hebben aangekaart."

De initiatiefnemers van De Put. Op de achtergrond de overdekte toog.
Benny Proot De initiatiefnemers van De Put. Op de achtergrond de overdekte toog.

Clandestien

De jongeren bouwden vorig jaar een ondergronds café in Zwankendamme. "Toen ons clandestien jeugdhuis werd ontdekt, ontstond er veel ophef", vult Siemen Huvaere aan. "Eerst was er sprake van een taakstraf of een boete van 8.000 euro. Gelukkig is de burgemeester (Renaat Landuyt, sp.a, red.) toen tussengekomen. Dankzij hem kunnen we er nu een positief verhaal van maken."


Dankzij de steun van de stad en de Stichting P&V kregen de jongeren 12.000 euro om het ontmoetingshuis te bouwen. Eén van de jongeren tekende zelf voor het geslaagde ontwerp. Bezoeker Mathijs Goderis vindt de pop-up aan het kanaal geslaagd. "Lissewege heeft dit nodig", vindt hij. "Dat merk je nu ook al. Tijdens het voorbije weekend stopten veel fietsers even om hier uit te rusten. Dit huis staat echt voor iedereen open. De idyllische locatie helpt ook."

Lichtfeest

Verenigingen kunnen de komende weken gebruik maken van de tijdelijke locatie. Zo is er volgende zaterdag een gespreksavond gepland over de behoefte aan zo'n plek voor jongeren in het noorden van Brugge. Een week later staat een barbecue op de agenda. Er zijn ook plannen voor een tapasavond. De locatie zal ook geopend zijn tijdens het bekende Lichtfeest in Lissewege.