"3.000 parkeerplaatsen bij tegen 2020"

OPEN VLD LANCEERT OPMERKELIJK VOORSTEL OM PARKEERPLAN TE DOEN SLAGEN

Brugge moet tegen 2020 liefst 3.000 parkeerplaatsen meer tellen dan nu. Dat is het ambitieuze plan van Open Vld-speerpunt Mercedes Van Volcem. "Alleen zo zullen bewoners, werknemers en bezoekers voldoende plaatsen hebben", zegt de politica. "We werken aan meer plaatsen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) vroeg cijfers op over het aantal parkeerplaatsen in Brugge. Dat zijn er momenteel 4.840 ondergronds en 5.500 bovengronds. Uit die cijfers blijkt dat er 20.000 Bruggelingen in het centrum wonen en dat meer dan 93 procent van de Brugse gezinnen een wagen heeft. "Bovendien werken 18.000 mensen in de binnenstad. Een snelle optelsom leert dat er simpelweg te weinig plaatsen zijn om al die auto's een plek te geven. Dat bewoners nu vaak rondrijden om een vrije plaats te vinden in de buurt van hun woning, is niet verwonderlijk. Met het nieuwe parkeerplan is dat probleem niet verholpen", zegt ze. "Uit de meest recente Stadsmonitor (onderzoek bij Bruggelingen, red.) blijkt bovendien dat 9 op de 10 Bruggelingen tevreden zijn met de huidige parkeerregeling. Toch voert men nu drastische veranderingen door, zonder de bijkomende randparkings en ondergrondse parkeerplaatsen te realiseren."

Ambitieus

Haar partij heeft nu zelf een ambitieus plan klaar om tegen 2020 de problematiek op te lossen. "We hebben nood aan 3.000 extra parkeerplaatsen in de buurt van ons centrum", zegt Van Volcem. "Er is natuurlijk de ondergrondse uitbreiding van 't Zand met 650 plaatsen, maar ook aan het station en Oud Sint-Jan dringt zich een uitbreiding op. In de Groenestraat, aan de vroegere boksclub, kan dan weer een buurtparking gerealiseerd worden. Het is samen met de buurt van de leegstaande Weylerkazerne in de Ezelstraat een van de plaatsen waar we nieuwe parkeergelegenheden willen zien. Tot slot kan er ook een nieuwe randparking komen aan de Bevrijdingslaan op de site van Metro. Onderhandel met de eigenaar, want dit is een ideale locatie."

En is dat allemaal nog niet genoeg, dan wil Open Vld ook onderzoeken of de parking van het Gerechtsgebouw en speelplaatsen van scholen in de weekends gebruikt kunnen worden.

Volop bezig

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zegt dat er volop werk gemaakt wordt van extra parkings. "De uitbreiding onder 't Zand zal veel opvangen. Ook onder het nieuwe beursgebouw komt er een parking voor 200 wagens. Verder willen we randparkings realiseren in de buurt van de Katelijnebrug en aan de Altebijstraat. Tot slot is er ook een akkoord met het Oud Sint-Jan om op erg drukke momenten, zoals de kerstweekends, vanuit hun parking shuttles te voorzien naar het centrum."

Aan het Astridpark zijn de parkeerplaatsen altijd volzet.
Benny Proot Aan het Astridpark zijn de parkeerplaatsen altijd volzet.