"1.750 mensen op de fiets krijgen"

44 'FIETSVEDETJES' ORGANISEREN RONDRIT OP 30 SEPTEMBER

De dames van de 'Fietsvedetjes'.
Foto Bart Huysentruyt De dames van de 'Fietsvedetjes'.
De Fietsvedetjes, een groep van 44 enthousiaste vrouwen uit de Brugse regio, hebben een missie. Ze willen op zondag 30 september 1.750 mensen op de fiets krijgen tijdens de zesde Fietsvedetjes Tour. Dat is een tocht van 50 tot 120 kilometer langs Vlaamse wegen. "Plezier maken, is het belangrijkste", zeggen ze.

'Go big or go home'. Dat is de slogan waarmee 44 enthousiaste, West-Vlaamse wielervrouwen 1.750 wielerfanaten willen aantrekken tijdens hun spectaculaire zesde Fietsvedetjes Tour. Op zondag 30 september start het fietsevenement in Jabbeke. Het is een heuse klassieker geworden voor al wie houdt van puur fietsplezier en oergezellige ambiance. "Iedereen die over een degelijke fiets beschikt - stadsfiets, racefiets of elektrische fiets - is van harte welkom op deze jaarlijkse, sympathieke wielerhoogdag", zegt Greetje Demuelenaere uit Zedelgem. Zij is één van de Fietsvedetjes.

Niet stilzitten

"Wij zijn 44 straffe, actieve madammen uit het Brugse. We delen een onmetelijke passie voor de fiets en de fijne geneugten des levens. Een Fietsvedetje is iemand die niet graag stilzit. Iemand die weet wat een derailleur is, maar niet enkel uit is op extreem sportieve uitdagingen. Het is iemand die houdt van het leven, van uitstapjes maken, van genieten, van toffe uitdagingen, van oprecht kameraadschap. 'Half werk is geen werk' is een leuze die perfect bij ons past."


Elk weekend gaan ze de baan op, ze maken fietsreizen, doen acties voor het goede doel. "We zijn er tien jaar geleden met zijn drieën mee begonnen", zegt Greetje Demuelenaere. "Samen met Fleur Delvinquire en Joke Cathenis gingen we elke week op donderdagavond de fiets op. Daar kwamen gaandeweg meer dames bij. Het is uitgegroeid tot onze 'thirsty thursday', die we afsluiten met het biertje Vedett. Daar komt dus onze naam vandaan."


Nu krijgen de dames nog elke week tot vier aanvragen van vrouwen die willen meefietsen. "Maar we houden het nog wat beperkt, want het moet een echte vriendengroep blijven", zegt Greetje.


De fietstocht start aan tennisclub Logan in Jabbeke. De Fietsvedetjes maalden honderden kilometers langs Vlaamse wegen om een parcours samen te stellen dat de deelnemers langs de mooiste routes leidt. Ook deze keer kan er gekozen worden tussen een rit van 50, 80 of 120 km. De rit van 50 km is perfect te doen met een stevige stadsfiets.


De Fietsvedetjes doen ook een warme oproep aan alle jongeren die houden van fietsen en graag op een fijne manier plezier maken. "Dat is voor ons het allerbelangrijkse. Zo hebben we mekaar ook leren kennen. Plezier hebben en genieten van de streek: daar staan we voor."