Brigandstoet rijdt na 13 jaar opnieuw uit

MORGEN IS HET ZOVER: ZEVEN VERENIGINGEN BLAZEN OUDE TRADITIE NIEUW LEVEN IN

Na een onderbreking van 13 jaar rijdt de Brigandstoet morgen opnieuw door de straten van Ingelmunster. Zeven verenigingen, in totaal 200 man, zullen met een leuke wagen of in verkleedkledij meestappen. Ook Toneelkring Uylenspieghel is er opnieuw bij. Zij kiezen voor het thema F.C. De Kampioenen. "Zelfs Carmens hondje Neroke zal erbij zijn."

Het Brigandscarnaval was een driedaags evenement dat tussen 1986 en 2001 mensen uit de hele regio lokte. Hoogtepunt was de stoet op zondag. Heel wat bekende koppen uit de streek werden er op ludieke wijze door de mangel gehaald. Een nieuw bestuur probeerde na 2001 de formule nog levend te houden, maar in 2003 was het over en uit. Door een gebrek aan interesse en interne onenigheid werd de stoet tot spijt van heel wat inwoners opgedoekt. Tot de jeugdraad en jeugddienst besloten het concept dit jaar nieuw leven in te blazen. "We zijn steeds op zoek naar vernieuwing, en dus besloten we het kinderevenement Brielstroate om te dopen tot een miniversie van de aloude Brigandstoet" ,vertelt coördinator Kevin Samyn. "We hebben ook de kleine City Parade van enkele jeugdverenigingen erbij gehaald. Het wordt geen driedaagse zoals vroeger, maar wel een gezellige familiedag voor jong en oud. De stoet blijft natuurlijk wel belangrijk, maar nadien is er ook een speeldorp op het Marktplein."

200 man

De nieuwe initiatiefnemers willen klein beginnen. Pas na de Brigandstoet zullen ze bekijken of het concept voor herhaling vatbaar is. Voor deze eerste editie vonden ze zeven organisaties die bereid waren om mee te stappen in de stoet, waaronder basisschool De Regenboog, de scouts en de twee chiro's. "Ook de majoretten van Kuurne en harmonie Kunst Veredeld stappen mee, wat alles samen toch al tweehonderd man oplevert", vertelt Kevin. "Toen we ons concept aankondigden, waren de reacties overweldigend. Tweehonderd man voor een miniversie is natuurlijk niet slecht. Bovendien mogen individuele deelnemers de dag zelf ook gewoon meestappen. Verkleed je en stap mee, zeggen wij. Het enige wat je moet doen, is je iets voor 13.30 uur aanmelden bij de begeleiders aan de startplaats in de Bruggestraat, bij de rotonde aan Aviflora."

F.C. De Kampioenen

Een van de vaste waarden van vroeger is Toneelkring Uylenspieghel. "Vroeger wonnen we zowat elk jaar een prijs in de stoet en ook nu gaan we er weer voor", vertellen Martin Philippaert, Krista Roelens, Carmen Olivier, Rudy Vandeputte en Erik Chevrolet. "Omdat de Brigandstoet een herhaling van een succesformule is, gaan we ook die toer op en kiezen we voor F.C. De Kampioenen als thema. We bouwen het café van Pascalleke na, net als het restaurant van BTW. Ons volgende stuk heet immers Comme chez Swa en gaat eind november in première. Ook DDT zal op de wagen achter de tralies te zien zijn. Onze leden verkleden zich als de Kampioenen en ook Carmens hondje Nero zal van de partij zijn."

Een foto uit de oude doos. De Brigandstoet was jarenlang hét evenement van de streek.
Kos Een foto uit de oude doos. De Brigandstoet was jarenlang hét evenement van de streek.
VDI
Toneelkring Uylenspieghel is volop bezig met de bouw van hun F.C. De Kampioenen-praalwagen .
Jos Bogaerts Toneelkring Uylenspieghel is volop bezig met de bouw van hun F.C. De Kampioenen-praalwagen .