Schroef schulden terug

GEMEENTEVERKIEZINGEN, VERKIEZINGSPAGINA, HETE HANGIJZERS. BREE, SCHULDEN (DIENST FINANCIEN ACHTER DE FONTEIN) EN WERKEN AAN DE NIEUWE THEATERZAAL. FOTO TVG TONY VAN GALEN
TONY VAN GALEN GEMEENTEVERKIEZINGEN, VERKIEZINGSPAGINA, HETE HANGIJZERS. BREE, SCHULDEN (DIENST FINANCIEN ACHTER DE FONTEIN) EN WERKEN AAN DE NIEUWE THEATERZAAL. FOTO TVG TONY VAN GALEN
Bree is financieel niet kerngezond. Dat zorgt altijd voor de nodige praktische problemen. Hoe moeten deze schulden worden terug geschroefd?

"Aan het einde van de vorige legislatuur in 2012 was de schuld meer dan 2.200 euro per inwoner", zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V). "Eind 2017 hebben we deze schuldenlast kunnen terugbrengen tot 1.720 euro per inwoner en ook dit jaar wordt nog 2.536.653 euro terugbetaald zodat we eindigen op 1.550 euro per inwoner. Een mooi Vlaams gemiddelde." Mario Knippenberg (N-VA) blijft ook positief: "Dat Bree eind vorige legislatuur virtueel bankroet was, is al lang geen geheim meer. Bij het aantreden van de nieuwe coalitie kwam een zeer duidelijke boodschap vanuit de provincie en werd er vervolgens zwaar bespaard op tal van exuberante uitgaven, waardoor er structureel meer dan 4 miljoen euro bespaard kon worden op de meerjarenbegroting. De genomen maatregelen hadden hun effect:

de dienstenbelasting van 172 euro per Brees gezin werd afgeschaft en de gemeentebelastingen konden op het eind om laag. Toch betekenen deze goede cijfers niet dat we uit de gevarenzone zijn."

"De investeringen zijn trouwens niet stilgevallen", stelt Jacques Leten (BROS). "Door een samenwerkingsverband aan te gaan met 8 andere Noord Limburgse gemeenten zijn we er ook nog eens in geslaagd heel wat extra dienstverlening aan te bieden. Dit blijven doen, is de uitdaging voor de toekomst." Volgens Rik Hertogs (VCD) doet de stad alsof er niets aan de hand is met de financiën: "Door manipulaties zullen we op termijn in het vizier van de financiële afgrond belanden." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.